Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Fördelarna med vaccin väger tyngre än nackdelarna”

Therese Eklund tycker att debatten om biverkningar gör det lätt att tvivla som förälder. Ändå var det inget svårt beslut att låta vaccinera dottern Emma.
Therese Eklund tycker att debatten om biverkningar gör det lätt att tvivla som förälder. Ändå var det inget svårt beslut att låta vaccinera dottern Emma. Foto: Anette Nantell

Therese Ekelunds mamma har haft livmoderhalscancer och beslutet att vaccinera dottern Emma var egentligen inte särskilt svårt. Men hon blir orolig när hon hör talas om biverkningar.

När det var dags att vaccinera Therese Ekelunds tolvåriga dotter Emma mot HPV för runt ett år sedan, var diskussionerna om biverkningar inte alls lika vanliga bland föräldrarna som under hösten, minns hon. De flesta föräldrar i Emmas klass tackade ja till vaccinering, liksom Therese.

Det var inget svårt beslut för Therese, eftersom vaccinering mot HPV, som kan leda till livmoderhalscancer, ingår i det nationella vaccinationsprogrammet och då litar hon på myndigheterna bedömt att vaccinet är säkert.

– Då behöver jag inte göra så mycket efterforskningar själv, för det har någon gjort åt mig. Jag hade nog kollat upp vaccinet lite mer om det inte ingått i det nationella vaccinationsprogrammet, men jag hade troligtvis vaccinerat min dotter ändå, säger Therese Ekelund.

Anledningen är att Thereses mamma har haft livmoderhalscancer och har pratat om hur viktigt det är att vaccinera sig. Vaccinet ingick inte i det nationella vaccinationsprogrammet när Thereses systerdöttrar var tillräckligt gamla för att vaccinera sig.

– Då betalade min mamma för vaccinet själv och följde med dem till vårdcentralen. Hon gjorde det för att mina systerdöttrar inte skulle behöva drabbas av samma sak som hon själv, säger Therese.

Emma tycker att det känns bra att veta att hon kunnat minska risken för livmoderhalscancer genom att vaccinera sig.

– Vi hade pratat lite grann om vaccineringen innan. Jag visste att min mormor haft livmoderhalscancer. Jag var lite spänd innan jag skulle ta sprutan, och då gjorde det lite ont. Om man slappnar av så gör det mindre ont, säger hon.

Även om diskussionen om biverkningar inte var lika uppmärksammad när det var aktuellt med vaccinering mot HPV räcker det att höra om en person som blivit sjuk i medier eller på Facebook för att man ska tvivla som förälder och börja ifrågasätta myndigheternas information, förklarar Therese. En naturlig koppling är det som hände efter vaccineringen mot svininfluensan, när vissa barn och unga fick narkolepsi.

– Jag tänker mig in i den situationen och tänker att det skulle kunna vara min familj som drabbas. Man får sig en tankeställare. Men sedan tar man sitt förnuft till fånga och funderar på hur liten den risken är, för fördelarna väger tyngre än nackdelarna, säger hon.

Thereses yngsta dotter Klara är bara några månader nu, men när hon blir tillräckligt gammal kommer hon också att vaccineras om myndigheterna rekommenderar det.

– Kan man minska risken att få cancer, då tycker jag att man bör göra det. Det är en hemsk sjukdom. Jag vet att vaccinet inte skyddar mot alla typer av livmoderhalscancer, men det är ett högt skydd och det räcker för att jag ska tycka att det är värt det, säger Therese Ekelund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.