Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fördubbling av antalet vårdnadstvister i domstol

Antalet vårdnadstvister som avgörs i domstol har fördubblats på tio år, visar siffror från Domstolsverket. Forskare pekar ut lagstiftningen om gemensam vårdnad, där föräldrarna måste vara överens om allt, som en orsak.

En separation är ofta påfrestande för alla inblandade, även om den sker utan större konflikter. I de fall där föräldrarna inte kan komma överens kan de få stöd av samhället. Men trots att alla kommuner i Sverige erbjuder familjerådgivning och samarbetssamtal till barnfamiljer vid en separation hamnar allt fler ärenden i domstol.

År 2007 avgjordes 3.247 vårdnadstvister i domstol, år 2016 hade motsvarande siffra ökat till 6.324 ärenden.

Drygt hälften av fallen beror på ren formalia: När en förälder av olika skäl inte finns med i bilden måste den kvarvarande föräldern vända sig till domstol med en begäran om ensam vårdnad för att till exempel få ut ett pass till barnet.

Den andra hälften förklaras av andra orsaker. Enligt Annika Rejmer, som forskar om vårdnadstvister vid Uppsala universitet, har vårdnadstvister blivit en klassfråga. Fler socialt och ekonomiskt utsatta familjer finns bland fallen som hamnar i domstol. Det är också vanligt med psykisk ohälsa och våld i den typen av vårdnadstvister.

– I ungefär hälften av de högintensiva tvisterna är det pappor som slår mammor, säger Annika Rejme till SVT.

Professor Johanna Schiratzki vid Ersta Sköndal högskola i Stockholm pekar på att samhällets skyddsnät till utsatta föräldrar har försämrats och att förebyggande insatser för barnfamiljer har blivit svagare som orsaker till ökningen. Dessutom menar hon att lagstiftningen för vårdnaden leder till att det uppstår konflikter mellan föräldrarna.

Vid gemensam vårdnad förväntas föräldrarna vara överens om allt. Medan man som förälder har väldigt lite inflytande över barnet om man inte har vårdnaden. Johanna Schiratzki tror att många problem skulle kunna lösas med en vårdnadsform som inte är så mycket ”antingen eller”, säger hon till SVT.

Enligt Martin Forster, psykolog och en av Insidans experter på relationsfrågor i DN, ökar risken att barnen mår dåligt om föräldrarna bråkar och påverkar barnens välmående mer än till exempel boendeformen.

Vårdnadstvister som avgjorts i domstol

2007: 3.247

2008: 3.662

2009: 4.076

2010: 4.318

2011: 4.790

2012: 5.369

2013: 5.663

2014: 5.701

2015: 6.206

2016: 6.324

Under 2016 separerade föräldrar till 59.593 barn mellan 0 – 17 år i Sverige. Det är en liten minskning från 2015, då antalet var 59.839.

Källor: Domstolsverket, SCB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.