Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fore-detta-moderat-kommunalrad-atalad-for-tre-valdtakter/

Svensk politik

Moderat kommunalråd åtalad för tre våldtäkter

Kommunalrådet i Motala Kåre Friberg (M) åtalas för tre fall av våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. 

Friberg häktades i november. Han nekar till brott.

De brott Kåre Friberg åtalas för ska ha begåtts mot en närstående kvinna mellan januari 2016 och november 2019. Förundersökningen inleddes efter en polisanmälan gjordes i samband med att kvinnan hamnade på sjukhus i november. Kåre Friberg greps och häktades kort därpå.

Bevisningen i målet utgörs i första hand av en lång rad vittnesmål och chattkonversationer mellan Kåre Friberg och målsäganden. Kammaråklagare Emma Högström var på måndagen inte tillgänglig för kommentarer.

Åtalet gäller tre fall av våldtäkt under 2016 och 2017. Beskrivningen av åtalspunkten kvinnofridskränkning inkluderar i stämningsansökan såväl förolämpningar och okvädningsord i tal och skrift, som fysiskt våld vid upprepade tillfällen 2018 och 2019. Han ska också ha hotat henne till livet. Två gånger ska målsäganden ha knuffats i en trappa. Vid det senaste tillfället, i november 2019 föll kvinnan i en stentrappa och fick skador som behövde opereras. Polisanmälan gjordes i samband med sjukhusvistelsen.

I samband med brottsmisstankarna tog Kåre Friberg paus från sina politiska uppdrag, och Moderaternas förbundsordförande i Östergötland Anna Nilsson förklarade att förtroendet för honom var förbrukat, oavsett utgången i fallet. Friberg har till vidare ersatts på heltid av Kenneth Söderman (L), förste vice ordförande i Motalas kommunstyrelse. Enligt kommunallagen kan Friberg inte avsättas, utan måste själv avgå, såvida han inte dömts för brott som kan ge minst två års fängelse.

Kåre Friberg själv nekar till samtliga gärningar. Hans advokat Hanna Lindblom säger:

– En reflektion man kan göra är att åtalet vilar på bräcklig grund, och på vittnesmål från personer som berättar om saker de bara har hört i andra och tredje hand.

Också försvaret kommer att kalla vittnen till rättegången, samt åberopa skriftlig bevisning i form av mejl och sms-konversationer. Rättegången inleds den 13 januari i Linköpings tingsrätt.