Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fore-detta-pojkvannen-doms-till-livstids-fangelse-for-mordet-pa-17-ariga-wilma-andersson/

SVERIGE

Före detta pojkvännen döms till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson

Bild 1 av 2
Foto: Thomas Johansson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Tomas Ohlsson

23-åriga Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Han döms även för brott mot griftefriden.

En rättspsykiatrisk undersökning har bedömt att han inte har lidit av en allvarlig psykisk störning och kan därmed dömas till fängelse.

Uddevalla tingsrätt konstaterar i domen att det är ställt utom rimligt tvivel att Tishko Ahmed genom upprepat våld mördat Wilma Andersson. Han har därefter hanterat kroppen på ett ”skymfligt” sätt vilket gör att han döms för brott mot griftefriden.

23-åriga Tishko Ahmed döms till livstids fängelse.
Foto: Polismyndigheten

Enligt tingsrätten saknas förmildrande omständigheter. I stället finns ett antal försvårande. 23-åringen ska ha utsatt sin yngre och fysiskt underlägsna flickvän för omfattande våld i den gemensamma bostaden. Han har sedan utsatt hennes kropp för grovt våld och gömt den. Att kroppen inte återfunnits har enligt tingsrätten orsakat de närstående fortsatt lidande.

Bedömningen göra att tingsrätten dömer Tishko Ahmed till livstids fängelse. Han döms även att betala skadestånd på 60.000 kronor till Wilma Anderssons mamma, pappa och syster.

Åklagare Jim Westerberg säger till DN att han är nöjd med beskedet.

– Vi kan konstatera att Uddevalla tingsrätt delar vår bedömning såväl i skuldfrågan som i frågan om påföljd.

Utredningen har gått bra, säger åklagaren, och berömmer det arbete som polisen och Nationellt forensiskt centrum utfört. Trots att endast en del av offrets kropp hittas har det gått att fastställa att Wilma Andersson utsatts för ett allvarligt våldsbrott, vilket räckt för en fällande dom i tingsrätten.

Jim Westerberg säger att han räknar med att domen kommer att överklagas.

– Vi ser inte det här som avklarat förrän vi inväntat ett eventuellt överklagande.

17-åriga Wilma Andersson
försvann i mitten av november förra året. Tusentals privatpersoner engagerade sig i sökandet i och omkring Uddevalla. Hennes före detta pojkvän Tishko Ahmed, då 22 år gammal, anhölls misstänkt för mord.

Frivilligorganisationen FIKK har genomfört över 20 sökinsatser efter Wilma Andersson.
Foto: Privat, Jonas Lindstedt, Jonas Lindstedt

Knappt två veckor efter att Wilma Andersson anmäldes försvunnen kunde polisen bekräfta att hon var avliden. En kroppsdel hade då hittats i hennes före detta pojkväns lägenhet. Den 17 juni meddelade Uddevalla tingsrätt att det fanns övertygande bevis för att den nu 23-åriga Tishko Ahmed gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefriden.

Den åtalade har därefter genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt denna uppvisar han narcissistiska drag och har ett ytligt känsloliv. Den unga mannen har haft en välfungerande vardag, med arbete och bostad, men ”en bristande insikt i det egna psykologiska fungerandet”. Enligt utredningen har Tishko Ahmed beskrivit en sorg och saknad av sin före detta flickvän, men dessa känslor har inte verkat genuina. Överlag har den åtalade haft ett lättsamt förhållningssätt till situationen han befinner sig i. Undantaget är, enligt utredningen, 23-åringens reaktion på att hans föräldrar tagit avstånd från honom. När han får veta detta brister han ut i gråt.

Den rättspsykiatriska utredningen slår fast att den åtalade inte led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället och att han därmed kan dömas till fängelse.

Tishko Ahmed har suttit frihetsberövad sedan i november förra året och kommer att stanna i häktet tills domen vinner laga kraft. Under förhandlingarna i tingsrätten har han nekat till brott.

DN har sökt försvarsadvokat Beatrice Rämsell för en kommentar.

Läs mer: Wilma Anderssons mördare får sin dom – men sökandet är inte över