Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forebyggande-sjukpeng-kan-bli-losning-for-riskgrupper/

SVENSK POLITIK

Förebyggande sjukpeng kan bli lösning för riskgrupper

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förebyggande sjukpeng kan bli ersättningen för dem som är i riskgrupper för covid-19, men inte kan arbeta hemifrån. DN erfar att regeringen och riksdagens socialförsäkringsutskott har kommit närmare en lösning.

Socialstyrelsen beräknar att så många som 200.000 personer skulle kunna behöva ersättning för att de måste låta bli att arbeta för att undvika smitta – och därmed blir utan lön om de inte kan jobba i hemmet. Det kan handla om personer med cancersjukdomar, kraftig övervikt, transplanterade organ eller hjärt- och lungsjukdomar.

De täcks inte in av befintliga sjukförsäkringar men samtliga riksdagspartier har enats om att det måste skapas en ersättning för de här personerna. Regeringen har dock inte kommit med någon färdig lösning än. Så här sade socialminister Lena Hallengren (S) till DN för ett par veckor:

– Vi gör verkligen allt vi kan men det är otroligt svårt. Jag tror att det är farligt om jag säger när jag tror att det kommer för jag kan inte svara på det.

DN erfar att regeringen nu arbetar efter ett nytt huvudspår: att tillämpa en redan befintlig ersättning, den förebyggande sjukpenningen. Den används i dag för den som genomgår medicinsk behandling eller rehabilitering.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har också kopplats in i ärendet och på måndagen hade han och Lena Hallengren möte med riksdagens socialförsäkringsutskott. Enligt DN:s källor redogjordes det för hur man i stora drag skulle kunna använda sig av den förebyggande sjukpenningen. Ett utkast till en förordning ska finnas.

Lena Hallengren vill inte närmare kommentera saken men skriver i ett sms till DN:

”Det pågår ett arbete tillsammans med riksdagens utskott där en lösning tas fram gemensamt. Det hölls ett konstruktivt möte i dag. Regeringen kommer presentera lösningen när arbetet med riksdagen är färdigt.”

Ordförande i socialförsäkringsutskottet är Moderaternas Maria Malmer Stenergard. Hon är kritisk till att regeringen först nu kommer med mer konkreta besked till riksdagen.

– Det är frustrerande att under den tid som gått medan regeringen snarare har sett problem än lösningar har människor tvingats fortsätta gå till jobbet med livet som insats, eller stanna hemma och ta sms-lån för att betala hyran, säger Maria Malmer Stenergard.

Hon ställde en skriftlig fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi i april om den förebyggande sjukpenningen skulle kunna tillämpas på riskgrupperna men fick inget definitivt svar då.

Kostnaden för ersättning till riskgrupperna är ännu oklar men Maria Malmer Stenergard uppskattar att det handlar om ”mångmiljardbelopp”.

DN har tidigare skrivit om 65-åriga Blenda Wennborg som har både kol och astma och enligt läkare löper hög risk att dö om hon får covid-19. Hon har stannat hemma från jobbet för att skydda sig mot smittan men får ingen ersättning.

– Självklart är jag mest rädd för att bli smittad, men även tanken på att stå utan inkomst är skrämmande. Jag har arbetat och klarat mig själv i hela mitt vuxna liv, har hon sagt till DN.

Bengt Eliasson representerar Liberalerna i utskottet. Han anser att man har kommit närmare en lösning.

– Vi behöver lösa ut den här frågan så att det är smidigt för människor och inte belastar arbetsgivare och systemet för mycket, säger Bengt Eliasson.

Andra lösningar som finns med i diskussionen är en ny socialförsäkring via Försäkringskassan eller ett system där arbetsgivaren får ligga ute med pengarna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt