Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/foremal-oskadliggjort-efter-explosion-i-boras/

Sverige

Explosion vid Borås Tidning – hemmagjord bomb oskadliggjord

Strax före midnatt detonerade en bomb på baksidan av det hus där Borås Tidning har sin redaktion. Några timmar senare hittade polisen en hemmagjord bomb vid platsen.

– BT-huset är en stark symbol här i stan, säger tidningens chefredaktör Stefan Eklund.

För andra kvällen i rad skakas Borås av en explosion. Sent på tisdagskvällen detonerade ett föremål vid en entré på baksidan till den fastighet som huserar Borås Tidning.

Polisen har upprättat en så kallad särskild händelse med anledning av explosionerna och har förstärkt sin närvaro i staden.

– Vi inleder en särskild händelse för att vi ska kunna använda våra resurser bättre. Det är flera poliser som har kommit hit extra för att knacka dörr och prata med medborgarna. Det är både trygghetsskapande, men handlar också om att vi vill ha tag på någon som har sett något, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid Polisen i Region väst.

Det finns inte något känt hot mot tidningen.

– Nej, inte i nuläget, men det är givetvis någonting som de får titta på, säger Aki Kononen, stationsbefäl i vid polisen i Borås, till DN.

Senare under natten hittades ytterligare ett misstänkt föremål nära platsen för explosionen. Polisens tekniker kunde konstatera att det handlade om en hemmagjord bomb.

– Förmodligen är den gjord med krut, man har tagit prover, säger Kononen.

Nationella bombskyddet arbetade i flera timmar under natten till onsdagen och kunde sedan meddela att föremålet var oskadliggjort. Några personskador har inte uppstått i samband med explosionen.

Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning, säger till DN att den entré som skadades i explosionen i bland används av tidningens anställda. Den fungerar också som ingång till Borås stadsarkiv.

– Vi äger hela huset och Stadsarkivet hyr lokaler av oss. BT-huset är en stark symbol här i stan, säger han.

Samtidigt bekräftar han att det inte finns några kända hot mot tidningen eller dess anställda.

– Vi har gjort flera granskningar av organiserad brottslighet, men jag vill inte peka på någon särskild granskning och säga att det har med den att göra. Vi vet inte, säger han.

Eklund beskriver stämningen på tidningen som samlad och lugn.

– Men ändå lite vaksam. Vi förstärker bevakningen av huset under dagen så att alla ska känna sig trygga. Det var reportrar på plats i huset i natt också och de fick ju vara med om det här, säger han.

I måndags kväll exploderade ett föremål på en adress inte långt från BT-huset. Polisen misstänker att det handlar om en banger, en slags kraftiga smällare som är förbjudna i Sverige.

– Det är inte helt säkert att det var en banger, men man hittade rester av föremålet som tyder på att det kan ha varit det. Det ska också undersökas, säger Kononen.

Boråspolisen undersöker ett eventuellt samband mellan händelserna, men kan enligt Aki Kononen inte peka ut någon eller några personer som misstänkta för explosionerna.