Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förenade Arabemiraten kallar hem ambassadören

Foto: Claudio Bresciani/ TT

Förenade Arabemiraten kallar hem sin ambassadör med hänvisning till utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien. Det sker en vecka efter att Saudiarabien gjorde samma sak.

– Vi arbetar för att så fort som möjligt lösa det med båda länderna och att ambassadörerna kan välkomnas tillbaka till Stockholm igen, säger Erik Boman, utrikesministerns pressekreterare.

Beskedet från Förenade Arabemiraten kommer en vecka efter att Saudiarabien gjorde samma sak. I båda fallen hänvisas till utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien och frågan om mänskliga rättigheter där.

Förenade Arabemiraten skriver i ett officiellt uttalande på sitt utrikesdepartements hemsida om ”förolämpande uttalanden från den svenska utrikesministern mot Saudiarabien”. I samma uttalande meddelas att Sveriges ambassadör i landet tillkallats för att ta del av en protest av samma skäl.

– Vi beklagar det. Vi har goda och breda relationer med Förenade Arabemiraten som vi vill värna och utveckla, säger Erik Boman på UD.

Hur allvarligt är det här?

– Det kan jag inte kommentera. Men vi arbetar för att så fort som möjligt lösa det med båda länderna och att ambassadörerna kan välkomnas tillbaka till Stockholm igen och att vi kan ha fortsatt goda relationer.

Andra länder i regionen, hur har de reagerat på utrikesministerns uttalanden?

– Vi har goda relationer generellt med Arabförbundets medlemmar och länder i arabvärlden. Vi ser det som en bilateral fråga mellan Sverige och Saudiarabien. 

När Saudiarabien beslöt kalla hem sin Stockholmsambassadör angavs ett tal av Margot Wallströms tal i svenska riksdagen som skäl. Det var den 11 februari som Wallström tog upp brister i kvinnors rättigheter, och dessutom kritiserade att den regimkritiska bloggaren Raif Badawi dömts till piskning, något som Wallström kallade ”medeltida”.

Enligt Förenade Arabemiratens utrikesminister Anwar Mohammed Gargash utgör Wallströms uttalande ”inblandning i inrikes angelägenheter, och det respekterar inte religiösa och kulturella egenheter inom länder och samhällen”. 

Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet, pekar på de nära relationerna mellan Förenade Arabemiraten och Saudiarabien som en förklaring. 

– Just Förenade Arabemiraten gör alltid som Saudiarabien säger. Tillsammans med Bahrain är det de som är lydigast, säger Jönsson till TT.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.