Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förening för överlevande: Förbjud våldsbejakande rasistiska och nazistiska grupper

Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen.
Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nazister tilläts ”hetsa, hota, skrämma och trakassera judar och andra” under Almedalsveckan, vilket gjorde att flera personer lämnade Visby av rädsla – det menar Föreningen Förintelsens överlevande som nu uppmanar politiker att agera. 

– Vi vill att våldsbejakande rasistiska och nazistiska grupper ska förbjudas, säger föreningens ordförande Tommy Ringart. 

Under den nyligen avslutade Almedalsveckan fick främlingsfientliga och högerextrema grupper mycket uppmärksamhet för sin närvaro. Bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, väckte uppståndelse vid flera tillfällen efter att ha fått demonstrera på olika platser i Visby

Nu reagerar Föreningen Förintelsens överlevande på händelserna. 

”Med förfäran, förtvivlan och en växande ilska ser vi som är överlevande och barn och barnbarn till överlevande efter Förintelsen hur tafatt och passivt det svenska samhället agerar mot de uttalat nazistiska grupperna i Sverige. Nu senast under den nyss avslutade Almedalsveckan tilläts nazister från Nordiska motståndsrörelsen hetsa, hota, skrämma och trakassera judar och andra. Flera personer tvingades lämna Visby på grund av rädsla för dessa grupper”, uttrycker föreningens ordförande Tommy Ringart det hela i en skrivelse på måndagen. 

Han menar att samhället har varit alltför slapphänt i sitt agerande mot exempelvis NMR. 

– Det vi ser är att nazisterna får alltmer utrymme att uttrycka sig och får alltmer svängrum, och vi ser att politikerna inte reagerar. Och det är förfärligt, säger Tommy Ringart till DN. 

Som ordförande för en förening med cirka 500 medlemmar som alla antingen själva har överlevt Förintelsen, eller är barn eller barnbarn till någon som har överlevt Förintelsen, betonar han hur det är viktigt det är att agera mot utvecklingen i samhället, och inte bara tala om det. 

– Vi vet att det är dags att agera nu, säger Tommy Ringart.

”Från Almedalens scen uttryckte talare efter talare förfäran och avsky för dessa nazistiska grupper och deras agerande. Men det räcker inte. Vi förväntar oss att talen också följs upp av handling. Polisen måste ges tydliga instruktioner och mandat att ingripa mot våldsbejakande rasistiska organisationer. Deras uttalade metod är våld. Detta kan ingen rättsstat stillatigande acceptera. Om lagstiftning saknas måste den snabbt komma på plats för att förbjuda dessa grupper”, står det vidare i skrivelsen. 

Vad vill ni att politiker ska göra åt situationen?

– Vi vill att våldsbejakande rasistiska och nazistiska grupper ska förbjudas, säger föreningens ordförande Tommy Ringart. 

”Vi vill att våra lagstiftare tar nödvändiga steg för att skydda judar och andra utsatta grupper. Yttrandefriheten är en av demokratins grundvalar, men den får inte tillåtas gå ut över våra minoriteters rättigheter. Då har vi snart ingen demokrati att tala om längre”, avslutas skrivelsen från Föreningen Förintelsens överlevande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.