Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/foretag-skickar-ut-sjalvtest-om-covid-19-trots-forbud/

Sverige

Företag skickade ut självtest om covid-19 trots förbud

Testet från Dental Clinic skickades ut trots förbud från Läkemedelsverket.
Testet från Dental Clinic skickades ut trots förbud från Läkemedelsverket. Foto: Privat

Den 20 mars förbjöd Läkemedelsverket företaget Dental Clinic Sweden att marknadsföra ett självtest för covid-19. Trots det har företaget skickat ut sin produkt.

Det var i början av mars som en man i Göteborg kom tillbaka från en sportlovsresa till Jämtland och började få symtom. Efter en vecka började han leta efter ett sätt att testa sig.

– Eftersom jag blev sjuk så ville jag testa mig och hittade då det här testet. Visserligen hade jag förstått att testet inte var mer än 85 procent tillförlitligt men min tanke var att om svaret blev att jag hade covid-19 så borde det stämma. Det hade ju varit skillnad om jag skulle försöka få bekräftat att jag var frisk, då hade det kunnat vara farligt, säger han.

Den 17 mars skickade mannen in beställningen på självtestet och den 27 april fick han ett meddelande från Dental Clinic att det var på väg med post till honom. Den 6 maj kom provet.

Då hade självtestet varit förbjudet av Läkemedelsverket sedan den 20 mars.

På ett papper som följde med, och som hade rubriken ”COVID-19 Test Kit” står också vad testet är avsett för: ”...och kan inte användas som grund för diagnos av COVID-19.”

– Om man har något som är farligt så får man inte fortsätta skicka ut en olaglig produkt, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

– Man får inte fortsätta sälja produkten eller fullfölja en beställning och om det finns belägg att vårt förbud har överträtts kan vi begära att vite döms ut.

Mannen i Göteborg kommer nu att anmäla händelsen till Läkemedelsverket.

DN har vid upprepade tillfällen via mejl sökt Dental Clinic för en kommentar men företaget har inte återkommit.