Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 09:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/foretagsledare-skanker-40-miljoner-for-att-trygga-judars-sakerhet-i-malmo/

Sverige

Företagsledare skänker 40 miljoner för att trygga judars säkerhet i Malmö

Företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson skänker miljoner för att öka säkerheten för Malmös judiska församling. Foto: Hampus Andersson

Efter Förintelsen blev Malmö en fristad för judar. Men under de senaste åren har Judiska församlingens medlemsantal minskat snabbt. Företagsledarna Dan Olofsson och Lennart Blecher skänker därför 40 miljoner som ska gå till församlingens säkerhetsarbete.

– Vi hoppas att vi kan ingjuta lite hopp i den judiska befolkningen, så de känner att även om inte politikerna vill göra något så finns det personer som är beredda att stå upp för dem, säger Dan Olofsson. 

Företagsledaren Lennart Blecher föddes 1955 i Malmö, som tredje generationen jude i Sverige. Hans farföräldrar kom till Lund i början av 1900-talet, i samband med pogromer i Östeuropa. 

– Jag växte upp med barnen till de svårt sargade koncentrationslägerfångarna. Jag gick i judisk lekskola som startades på 1950-talet av min farbror, som var flykting från Österrike. Tyskarna tog hans mamma och pappa och gasade dem i Auschwitz så han flydde med sina syskon. Han startade en lekskola och där gick jag tillsammans med de här barnen vars föräldrar var helt traumatiserade.

Det var en fredlig tid att vara jude i Malmö på 1960- och 70-talet, säger Blecher.

– Det var en väldigt aktiv församling i Malmö. De flyktingar som kom hade inga medel, de levde på ingenting, men det som var viktigt för dem var att assimilera sig i samhället och se till att deras barn fick en bättre framtid. Så de studerade, blev läkare, tandläkare, såg till att inte ligga samhället till last. Tittar du på kriminalregister och annat i Sverige så hittar du förmodligen ingen av dem. 

Även entreprenören och näringslivsprofilen Dan Olofsson är uppväxt i Malmö. Hans pappa var frikyrklig och engagerad i ”Israelfrågan”, som Olofsson uttrycker det.

– Sverige har haft en fin tradition av att byggas upp av fria bönder sedan Gustav Vasas tid. Många länder har ju varit feodala. Jag identifierar mig själv som en fri bonde. Har min försörjning på min egen torva och är inte beroende av de stora systemen. Därför kan jag säga vad jag tycker. När jag ser detta så berör det mitt rättspatos. I och med det går jag ut. Det här får inte hända i vårt fria Malmö.

Dan Olofsson och Lennart Blecher gick ihop för att försöka få till ett paket som förenar Malmö stad och näringslivet i kampen mot antisemitism och för att trygga den Judiska församlingens framtid. Företagsledarna kommer att skänka fyra miljoner kronor om året i tio år, totalt 40 miljoner kronor, till församlingens verksamhet och säkerhetsarbete med vakter och övervakningskameror. 

Den judiska församlingen i Malmö hade för några decennier sedan över 2000 medlemmar. Nu är antalet nere i 380 medlemmar och det minskar snabbt, enligt Dan Olofsson. Han säger att unga judiska familjer lämnar staden för de känner sig otrygga samtidigt som de äldre åldras och avlider.

De hade hoppats på att kommunen också skulle gå in med 40 miljoner kronor under tio år för att få till stånd en ”massiv utbildnings- och informationskampanj” i skolorna. 

– Politikerna har inte reagerat. Sedan vi tog tag i det här har jag ägnat två månader och suttit med Malmös ledande politiker ett antal gånger för att få dem att göra ett ordentligt åtagande. Men det går inte, säger Dan Olofsson.

– Jag tycker det är skamligt. Att man har negligerat den här minoriteten de senast 10-15 åren för att man har prioriterat andra väljargrupper. Katrin Stjernfeldt Jammeh har en ideologi som finns någon annanstans. Hennes maktbas består av väljare som är andra grupper och då vill hon inte stöta sig med de grupperna. De gör vissa smågrejer för syns skull, för att inte skammen ska vara för stor, men de gör inget substantiellt och snart har vi ingen judisk befolkning kvar. 

Lennart Blecher anser att ett rejält utbildningspaket är vad som krävs.

– Satsar man inte på att vaccinera den här nya befolkningsgruppen i Malmö mot antisemitism, så har vi snart ingen judisk befolkning kvar. Man måste lära ut skillnaden mellan sionism och judendom. Jag har inget emot den nya befolkningen, 99 procent är säkert utmärkta människor som vill väl, men det finns grupper från Mellanöstern som har problem med judar. Det är inte bara i Sverige, men det måste politikerna ta tag i. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att det inte är sant att hon prioriterar andra väljargrupper.

– Det handlar inte om väljargrupper. Vi har sedan flera år ett aktivt samarbete med judiska församlingen och på måndag klubbar vi i kommunstyrelsen ett djupare och bredare samarbete med församlingen, för stadens judiska minoritet. Jag är glad att näringslivsföreträdare, som Olofsson och Blecher, nu också aktivt planerar att stödja församlingen. Men Dan Olofsson vill ha en pressträff där vi lovar pengar på tio år. För mig och kommunledningen är resultatet viktigast. Jag kan säga att vi ska satsa mer pengar, men vi måste satsa på rätt saker. 

Dan Olofsson anser att det bara är ”fler fina ord” utan konkreta åtaganden.

– Utan de här väljargrupperna hade inte Katrin varit kommunstyrelsens ordförande och det vet hon. Alltså vill hon hålla sig på god fot med dem, det finns aversioner mot judarna med hänsyn till den situation som finns i Mellanöstern. Socialdemokraterna har alltid stått för alla människors lika värde. När de nu regerar i Sveriges tredje största stad och ser den judiska minoriteten försvinna så har de under ett antal år bara ägnat sig åt småduttande. Det är en moralisk katastrof för partiet, säger Dan Olofsson.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att staden har deltagit i processen och dialogen och är helt med på att det krävs åtgärder.

– Olofssons påstående är trams. Vi arbetar fram ett flerårigt partnerskap tillsammans med församlingen, men vill inte blanda kommunens pengar med Olofssons. Vi vill inte heller gå ut och upphandla en informationskampanj, vi vill så mycket mer.