Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Författare: Unga män som inte vet något annat

”Det här är unikt i svensk historia, att det sker så många mord i en stad på så kort tid och där de flesta har uppenbara gängförtecken”, säger Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenskan och medförfattare till boken ”Maffiakrig” om Malmös undre värld.

Han har räknat ut att det i Malmö skett flest gangstermord, kriminella som skjuter kriminella, per capita i Sverige. Tillvägagångssätten pekar på att det handlar om gängkriminalitet, enligt Barkman.

– Blir en kriminell kille skjuten på öppen gata, då tyder det mesta på att det är en uppgörelse bland kriminella, säger han.

Varför sker detta i Malmö?

– I Malmö finns en generation unga män som inte vet något annat. Våld har blivit en naturlig del i deras uppväxtmiljö. Lägg till nedgångna bostäder, skolor som inte funkar och fattigdom så får du många som har en dålig bild av framtiden, säger Barkman.

Han tror också att geografin har betydelse, det faktum att Malmö är en liten och kompakt stad jämfört med Stockholm och Göteborg.

– Det är svårt att dra sig undan och bida sin tid i en förort. Man riskerar att möta sina fiender och anser sig tvungen att lösa problemet med våld, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.