Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förföljelse kan bli särskilt brott

Regeringen föreslår att så kallad stalkning, förföljelsesyndrom, blir ett särskilt brott som kallas olaga förföljelse.

Brottet är grovt så påföljden ska vara fängelse, sade företrädare för regeringsalliansen på en presskonferens på fredagen.

Den som förföljer kan inte bara åläggas med besöksförbud och elektronisk övervakning, utan även totalt kontaktförbud.

Stalkning, av engelskans stalking, är ett beteende som innebär att man smyger sig på, övervakar och förföljer en annan person i lönndom. Ibland är det kändisar som drabbas, ett känt exempel är Abba-sångerskan Agnetha Fältskog. Men i många fall beror förföljelsen på svartsjuka, till exempel efter en separation. Ibland, men oftast inte, kan förföljelsen leda till våld.

Många gånger beror beteendet på psykisk störning. Oftast är det män som på detta vis trakasserar kvinnor.

Uttrycket besöksförbud ersätts enligt förslaget med kontaktförbud. Det omfattar förbud mot att till exempel att ringa, skriva brev, skicka sms eller e-post.

Med utvidgat kontaktförbud anges dessutom en geografisk gräns för hur nära en person får komma den förföljde.

Gärningsmannen ska kunna övervakas elektroniskt, men med det avses elektronisk fotboja, inte exempelvis telefonavlyssning, enligt justitieminister Beatrice Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.