Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förintelsens minnesdag: Överlevande berättar

03:08. ”Glömmer man förintelsen har alla dessa miljoner aldrig funnits”. Hédi Fried överlevde förintelsen. Hör henne berätta om sina minnen i en tidigare publicerad DN-intervju.

I dag samlas människor över hela världen i en manifestation för Förintelsens offer, 72 år efter att Auschwitz befriades. Vi har talat med fyra överlevande som berättar hur de ser på tidsandan.

Foto: Lars Lindqvist
Foto: Lars Lindqvist

Hédi Fried, 92:

- Jag brukar säga att jag ser på världen med en omvänd kikare, där jag ser saker som har hänt tidigare och som nu kommer närmare. Det som hjälpte Hitler till makten finns även i dag: Missnöjet med politiker, svaga politiker som inte visar någon riktning, rädsla för det främmande, egoism. I dag är det lättare att säga nedsättande saker om andra människor. Det finns också en ovilja att se sina egna fördomar, att i stället tänka att det är andra som inte gillar mig, och att det är bäst att anfalla först. Hitler trodde fullt och fast att judarna hotade den rena tyska rasen.

Läs även: Hédi Fried på DN Kulturdebatt, ”En varning, det som händer i USA påverkar oss”

Foto: Anette Nantell
Foto: Anette Nantell

Jovan Rajs, 83:

- Det är inte bra att vara alltför pessimistisk, men någon har sagt att det kollektiva minnet håller i två generationer. Sedan blir det historia, och allt börjar på nytt. Så upplever jag det som händer nu. Det är mycket skrämmande som händer i världen. Det som gör mig optimistisk är att människan alltid har kämpat för det goda, även när det är krig. Förr när jag pratade i skolor frågade barnen om jag hade träffat Hitler eller Anne Frank och vad som var det värsta vi upplevt. Nu frågar de i stället om nuet och framtiden. Barn och unga i dag är fina på många olika sätt.

Foto: Marc Femenia
Foto: Marc Femenia

Piotr Zettinger, 78:

- Det går åt fel håll med en stark polarisering som går ut på att dela in människor i ”vi” och ”dom”. Det är samma föreställningar som låg bakom Förintelsen där man tyckte att det bästa sättet att göra världen bättre var att utrota ”dom”. Hoppet finns hos dem som inte låter sig påverkas. När jag var ute i en skola nyligen så kom en pojke i nian fram efteråt och sa att ”det här ska jag berätta för mina barnbarn”. Det kan låta naivt när jag berättar det så här, men jag blev alldeles rörd. Det är lätt att attraheras av de starka krafterna som försöker får oss att känna att ”vi är bäst”.

Foto: Eva Tedesjö
Foto: Eva Tedesjö

Livia Fränkel, 89:

- Det som händer nu är för jävligt, för att tala ren svenska. Jag har inget svar på varifrån de otäcka strömningarna kommer, men en gissning är att det har utlösts av flyktingsituationen. Människor måste ju ha någonstans att ta vägen och det är inte okej att bete sig som Europa och USA gör just nu. Det som har hänt i USA, med Donald Trump, är kanske det värsta av allt, att man har fått en fullkomligt opålitlig person som president. Positivt är att det finns människor som inte stillatigande ser på. Man har börjat säga ifrån på ett sätt som man inte riktigt har gjort tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.