Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förintelsens offer hedrades i Sverige

02:14. DN har hedrat minnet av förintelsen med en nypremiär av pjäsen Vår klass. Politiker, prins Daniel och många andra kom till teater Galeasen i Stockholm för att minnas vad som hänt.

Förintelsens minnesdag samlade människor över hela världen för att hedra nazismens offer. I Sverige deltog flera politiska ledare – oroliga för att antisemitismen fortfarande sprider sig i landet. ”Det är alldeles för många som bär vittnes­börd om trakasserier, hot och våld”, säger statsminister Stefan Löfven.

Befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz för 70 år sedan markerade på tisdagen minnesdagen av Förintelsen.

I Sverige möttes ledare från politiken, näringslivet och kulturen när DN och Teater Galeasen anordnade en nypremiär av den hyllade pjäsen ”Vår klass”, som följer en polsk skolklass från 1930-talet fram till i dag – där det centrala är händelsen i byn Jedwabne 1941 då över tusen judar mördas av sina grannar.

– Det är en speciell föreställning och det är en mycket speciell dag – 70 år sedan Auschwitz befrielse. ”Vår klass” nominerades förra året till Dagens Nyheter kulturpris. Och vi tog initiativ till denna specialvisning på Förintelsens minnesdag för att hedra offren och stärka minnet, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och fortsätter:

– Runt om i Europa vinner partier som livnär sig på ett ”vi och dom”-tänkande mark. Föreställningen ”Vår klass” visar med skrämmande precision vart en sådan utveckling kan leda.

Före pjäsen delade Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen ut stipendier till fotografen Örjan Henriksson och filmskaparna Sara Sommerfeld och Johan Romin för kulturprojekt som ska sprida kunskap om Förintelsen.

Bland de inbjudna personerna fanns Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren och sex partiledare, däribland statsminister Stefan Löfven, som senare gick vidare till Raoul Wallenbergs torg för att hålla tal.

– Den här dagen visar det viktiga i att minnas. Både för att hedra alla offer men också för att föra sanningen om vad som hände vidare, så att vi aldrig någonsin glömmer bort det, och aldrig någonsin gör samma misstag, säger han.

Så sent som i måndags kritiserades Sverige av FN för situationen för minoriteter – däribland judar.

Stefan Löfven säger att läget på vissa platser i Sverige är ”oacceptabelt”, och att polisen måste prioritera hatbrott. Regeringen satsar även ytterligare pengar på Forum för levande historias uppdrag att sprida kunskap om Förintelsen. På torsdag tar regeringen beslutet att myndigheten får fem miljoner kronor under 2015 samt ytterligare tio miljoner kronor per år för 2016 och 2017.

Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin utsågs av den förra regeringen till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon håller med om kritiken mot Sverige.

– Det är inte tryggt att vara jude i många delar av Sverige i dag. Många gömmer sina judiska symboler. Vi talar om år 2015, det är inte acceptabelt.

Även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra var på plats tillsammans med tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt.

– Vi måste alltid stå upp för det öppna samhället och alltid ta avstånd från våld och extremism. Sedan måste vi fortsätta se till att ungdomar inte känner sig utanför. Det är ur hat och rädsla och utanförskap som våldet kan gro, säger Anna Kinberg Batra.

På tisdagskvällen var vägen till Stora synagogan i centrala Stockholm kantad med brinnande ljus. De lyste upp delar av de stora stenblocken där namn på Förintelsens offer karvats in. Långa rader med personer som inte fick uppleva befrielsen för 70 år sedan under texten ”Jag skall ge dem ett evigt namn som inte skall bli utrotat”.

Människor hade köat för att komma igenom den rigorösa säkerhetskontrollen och inne i synagogan var det fullsatt.

Kungen och drottningen var på plats, precis som flera riksdagspolitiker. Statsminister Stefan Löfven hade kommit även hit.

Lena Posner-Köröst, Judiska församlingens ordförande, hälsade välkomna med en tillbakablick över hur Förintelsen har uppmärksammats i Sverige. Hon talade om hur de svenska judarnas känsla av förtröstan har förbytts mot oro och rädsla, vilken har stegrats i och med terroristattackerna mot judar i Paris.

Starkast applåder fick en av de överlevande, Livia Fränkel, vars tal fick ögon att tåras bland de församlade. Hon berättade att hon djupt ångrar att hon aldrig tog chansen och utvandrade till Israel efter att staten bildades.

– Jag ser ingen framtid för judiskt liv i Sverige eller i Europa. Men judarna är inte längre ett herrelöst folk. Vi har numera staten Israel. Aldrig mer ska vi behöva uppleva förintelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.