Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förintelsesökning på Google leder till nazistpropaganda

Förintelselägret Majdanek i sydöstra Polen.
Förintelselägret Majdanek i sydöstra Polen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bland de första träffarna på ordet Förintelsen i en Google-sökning kommer propaganda om att den aldrig ägt rum från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

– Jag tycker att det är skandalöst, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska Kommittén mot Antisemitism.

Google svarar att sidan inte är olaglig enligt svensk lag och att företaget jobbar på att förbättra sina system för sökningar som ”kan leda till problematiskt innehåll”.

Uppdatering 180310 16:00 Texten har tillfogats en rättelse

Svante Weyler anser att Google måste ta ansvar för sökoptimeringen som låter NMR:s desinformation toppa resultatet.

– Eftersom vi vet att Google kan styra innehållet på sina sidor är de skyldiga att förklara varför de inte gör något åt styrningen här. Hade de stått handfallna hade det varit en annan sak men nu kan vi säga att de är ansvariga för detta.

– Det här uppmuntrar ju alla som vill använda nätet och Google för att sprida desinformation, insatsen är så liten jämfört med tidigare då man var tvungen att gå via massmedier, säger han.

Läs mer: Hot mot advokat efter publicering på Youtube

Google har kritiserats för att sälja annonsplatser på sidor med antisemitiskt innehåll och Svante Weyler hoppas att Google kommer att blir tvungna att ta större utgivarhänsyn av kommersiella skäl. 

– Det vill säga genom att annonsörer vill veta var deras annonser hamnar. Annonserar man i DN till exempel kan man vara trygg med att annonsen inte hamnar på en sida som förnekar Förintelsen. Moraliska skäl har tydligen inte räckt för att ta itu med det här, inte heller politiska.

Läs mer: Efter kritiken – fler hatkanaler stängs ned av Google

Googles kommunikationschef i Sverige Farshad Shadloo svarar DN via en skriftlig kommentar.

”Vi har ingen möjlighet att direkt ta bort innehåll, utan indexerar hemsidor och gör dessa sökbara för våra användare. Stöter man på innehåll som kan vara olagligt har man möjlighet att göra en juridisk begäran. Om innehållet anses vara olagligt efter vår utvärdering agerar vi. De senaste åren har vi gjort förbättringar till vårt system så att vi kan visa mer autentiska och kvalitativa resultat för söksträngar som potentiellt kan leda till problematiskt innehåll. Dessa system finns inte tillgängliga på svenska än, men vi har gjort det till en hög prioritet för våra team att rulla ut den svenska versionen så snart vi kan.”

Han vill inte kommentera Googles möjlighet att styra sökoptimeringen i nuläget eller om sidans placering uppmuntrar andra aktörer till att sprida desinformation.

Rättelse: I en tidigare version hänvisade Googles kommunikationschef delvis till en annan fråga i sitt svar.

Läs mer: Tidningsutgivarna vill kalla Google till förhör i KU

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.