Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förlaget: grundlagen ska ändras efter DN:s avslöjande om Riksrevisionen

Other: Roger Turesson

Dagens Nyheters granskning av Riksrevisionen under förra året ledde till att alla tre dåvarande riksrevisorer avgick.

Nu föreslår riksdagens utredning att grundlagen ska ändras och Justitieombudsmannen ges uppdrag att granska riksrevisorer som missköter sig.

Dagens Nyheters granskning av Riksrevisionen visade att myndighetens högsta chefer bland annat hade gjort regelvidriga rekryteringar av tidigare kolleger och lagt sig i myndighetsgranskningar som rörde dem själva.

Till följd av granskningen initierade riksdagens konstitutionsutskott en särskild parlamentarisk utredning för att bland annat se över Riksrevisionens ledning. Utredningen leds av Mats Melin, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. På onsdagen fick riksdagsstyrelsen ta del av ett delbetänkande från utredningen.

Utredningen föreslår flera lagändringar, både i regeringsformen och i riksdagsordningen. Ändringarna tydliggör hur en riksrevisor kan utredas och avsättas. Enligt förslaget ska antalet riksrevisorer inte längre vara skyddat av grundlagen.

Efter DN:s avslöjanden ifrågasattes lämpligheten i att ha tre riksrevisorer. Detta kommer nu bli lättare att ändra, om riksdagen så vill.

– Det har funnits åtskilliga kritiska röster när det gäller att ha tre riksrevisorer, och man kan inte utesluta att riksdagen kommer vilja ändra den ordningen, säger Mats Melin.

Utredningen anser även att konstitutionsutskottet ska kunna besluta om en särskild utredning av riksrevisorer som kan ha gjort sig skyldiga till allvarlig försummelse. Den särskilda utredningen ska enligt förslaget ledas av Justititeombudsmannen, JO.

JO ska då utreda vad som hänt men inte ta ställning till om en riksrevisor ska skiljas från sitt uppdrag eller inte. Det ska även fortsättningsvis vara upp till riksdagen.

– Vi vill ge både riksrevisorerna ett skydd och riksdagen ett bättre underlag i frågan om man ska sparka en riksrevisor, säger Mats Melin.

För att en riksrevisor ska avsättas krävs att denne gjort sig skyldig till "allvarlig försummelse", som enligt utredningen innebär att man grovt åsidosatt sina uppgifter eller gjort sig skyldig till viss brottslighet. Att riksdagen tappar förtroende för en riksrevisor ska inte räcka.

Utredningens förslag innebär också att riksrevisorernas ställning stärks på flera punkter. Bland annat skrivs det in i grundlagen att statliga myndigheter ska bistå Riksrevisionen i dess granskning. För att riksdagen ska skilja en riksrevisor från sitt uppdrag måste minst tre fjärdedelar av de röstande och mer än hälften av riksdagens ledamöter enas om beslutet.

– Riksrevisorerna ska arbeta nära politiken och även granska regeringen. De ska ha ett skydd mot att avskedas av en regering med en knapp eller tillfällig parlamentarisk majoritet som inte gillar vad den får höra, säger Mats Melin.

Riksrevisorernas oberoende ställning betonas i utredningen men samtidigt förtydligar den att myndigheten ska följa samma regelverk gällande administration och ekonomi som alla andra myndigheter.

Eftersom utredningens förslag innebär grundlagsändringar krävs två omröstningar med ett val i mellan. Målet är att lagändringarna ska kunna träda i kraft redan efter valet 2018.

Den parlamentariska utredningen ska slutredovisas innan årsskiftet. Då ska utredningen även ha tagit ställning i frågor som inriktningen på effektivitetsrevisionen och förhållandet mellan riksdagen och Riksrevisionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.