Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Förlaget: Lambertz bok för omfattande för att faktagranskas

Förlaget kommer inte dra tillbaka Göran Lambertz bok trots faktafel om beviskedjan för Thomas Quick skuld. ”Nej.Vi rättar enligt praxis”, säger Christer Sturmark, förlagschef på Fri tanke.

Faktafelet avslöjades efter en granskning av Sveriges radios Ekot. I boken ”Quickologi” lyfter Göran Lambertz fram som han menar flera tunga bevis för Thomas Quicks (numera Sture Bergwall) skuld i de mordfall som Quick nu har friats från. Ett av de viktigaste som Lambertz pekar ut är en sten i vattnet där Quick/Bergwall hanterat en död kropp, och att en likhund därefter markerat just på den stenen.

Något som enligt Ekot är felaktigt. Det var först efter att Quick/Bergwall fått informationen från polisen som han pekade ut stenen.

Efter att ha konfronterats av Ekot lade Göran Lambertz ut en rättelse på sin blogg. Rättelsen finns länkad på bokförlaget Fri tankes hemsida: ”Här finns också Lambertz egen sajt med extramaterial med bland annat rättelser av fel i boken.”, skriver förlaget.

Hur faktagranskades Lambertz bok inför utgivningen?

– Författare är alltid ansvariga för sin text. Det här är en så kontroversiell fråga där det finns olika uppfattning om fakta så vi går inte igenom allt material utan det är debattens uppgift. Min uppgift är att vara facilitator och det är viktigt att Lambertz bild av detta får komma till tals på samma sätt som till exempel Hannes Råstams, säger förlagschefen Christer Sturmark, och tillägger:

– Boken är på över 500 sidor och det är ett faktafel som har uppdagats.

Även om förlaget inte ser någon anledning att dra in boken i nuläget påpekar Christer Sturmark att man är noga med att rätta faktafel när sådana uppdagas.

– Vad vi gör med facklitteratur är att omedelbart lägga ut rättelser på förlagets webbsida och när vi trycker om böcker för vi in rättelser av de faktafel som vi känner till. Vi har redan publicerat en rättelse på hemsidan, säger han.

Enligt Sturmark är intresset för boken ”Quickologi” ganska stort. Hittills har den sålt i cirka 3.500 exemplar, en andra upplaga på 1.500 exemplar är ute för försäljning och en tredje tryckning är på gång.

Finns det skäl att faktagranska boken inför de nya upplagorna?

– Förlaget gör inte det eftersom materialet är för omfattande material för det. Vi har även den stora fördelen av att ha många journalister som faktagranskar, säger Sturmark.

Varför ville du ge ut boken?

– Jag är facilitator och agnostisk i skuldfrågan. Jag ville ge ut boken för att den är välskriven, liksom Dan Josefssons bok om Thomas Quick. Det är viktigt att båda bilderna finns för det offentliga samtalet, säger Christer Sturmark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.