Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fornlämning känd sedan 30-talet

Den fornlämning som "upptäcktes" av amatörarkeologen Bob Lind för en tid sedan och som påstods vara en världssensation har varit känd sedan 1930-talet. "Den heter Höga stenar och är beskriven som ett järnåldersgravfält", säger länsantikvarie Thomas Romberg.

Det var i lördags som medier runt om i Sverige vidarebefordrade Bob Linds uppgifter om fyndet på Österlen. Bob Lind påstod sig ha upptäckt en hittills okänd stencirkel och menade att fornminnet var från bronsåldern.

Enligt hans tolkning rörde sig om en offerplats som också använts som solkalender och han beskrev den som den största stensättningen i norra Europa. Han hade också döpt platsen till Heimdals stenar.

Enligt Riksantikvarieämbetets inventering är platsen redan döpt och åldern är minst tusen år yngre, nämligen järnålder, och det finns flera betydligt större fornlämningsområden bara i Sverige. Att stenarna skulle ha använts som en solkalender, som Bob Lind påstått är omöjligt att säga.

- Bob Lind ringde upp mig i tisdags i förra veckan och berättade att han upptäckt "en världssensation" men ville inte säga var den fanns, säger Thomas Romberg som reste till platsen tillsammans med Lind.

Eftersom det finns omkring 5.000 fornminnen i Skåne och Höga stenar inte ens var utrustad med en skylt kände Thomas Romberg först inte igen platsen.

- Hade Bob Lind berättat var vi skulle så kunde jag ha kontrollerat det innan vi åkte, säger Thomas Romberg.

Väl på plats kunde han konstatera att eftersom stenarna låg ner och många saknades så gick det inte att säga något säkert om platsen innan en utgrävning har gjorts. Höga stenar innehåller 19 stenar och kan, om den återställs i sitt forna utseende, bli ett praktfullt fornminne. Men frågan är om anläggningen kommer att göra det.

- I så fall måste det till ett större forskningsprojekt, säger Romberg. Men visst vore det roligt om stenarna kunde återställas i sin ursprungliga form men det är en resursfråga. Det får inte bli som med Ales stenar där stenarna ställdes upp och justerades in utan att man visste exakt hur de en gång stod.

Kanske får Bob Linds återupptäckt dock ett resultat. Länsantikvarien säger nu att det kan finnas anledning att sätta upp en skylt vid Höga stenar. En arkeolog kommer också att göra en ny inventering av fornlämningen.

- Man skulle önska att vi kunde få det här mediala genomslaget för andra fornminnen, säger Thomas Romberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.