Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försäkringskassan betalar ut miljoner utan kontroll

Other: Jessica Gow TT

Miljontals kronor i assistansersättning kan ha betalats utan kontroll.

Försäkringskassans nya handläggningssystem som skulle upptäcka fusk har i stället lett till att tusentals felaktiga utbetalningar kan ha godkänts, enligt uppgifter till DN.

– Det här är rent vidrigt förfarande med våra skattepengar, säger en anställd på myndigheten.

En panikartad situation för Försäkringskassans anställda. Så beskriver vice ordförande i ST-fackets avdelningsstyrelse, Thomas Åding, juni månad. Ett nytt handläggningssystem för assistansersättning, som betalas ut till personer med funktionsnedsättning, hade då precis börjat användas.

Läs mer: Par döms till fängelse för assistansfusk

Försäkringskassan har i uppdrag från regeringen att minska fusket med ersättningen. Det nya systemet skulle öka kontrollen av utbetalningar och minimera eventuellt fusk.

Men när programmet började användas den 29 maj fungerade det inte som det var tänkt.

Medarbetare på Försäkringskassan beskriver införandet av handläggningssystemet som ett hastverk. Problemen har gjort att personalen bland annat uppmanats att godkänna utbetalningar som inte varit korrekta, enligt en medarbetare som DN pratat med.

– Jag har själv sett räkningar där det stått att man utfört arbete för 1 000 timmar, men där det bara funnits tidsrapporter från assistenter för 300 timmar. Då måste man normalt komplettera och få in fler uppgifter. Men nu måste handläggare bortse från det och betala ut för 1 000 timmar ändå.

Hittills i år har drygt två miljarder betalats ut varje månad i assistansersättning. Enligt DN:s uppgifter har det nya handläggningssystemet gjort att personalen inför varje utbetalning – som sker två gånger i månaden – fått order om att ”köra enligt plan B”, för att hinna göra utbetalningarna. Plan B innebär att inga kontroller görs utöver dem där man ser att betalningsmottagaren finns och inte är svartlistad.

– En enskild betalning ligger mellan 80 000 och 400 000. Under en dag, inför en utbetalning, vet jag att man handlagt ungefär 3 000 ärenden. Så i minimiutfallet borde det handla om 500 miljoner som betalats ut utan kontroll, säger en handläggare.

DN har tagit del av ett protokoll från i slutet av juli där man beslutar om ”undantag från vissa rutiner” för att säkerställa utbetalningar av assistansersättning.

Om lagen kringgåtts är det totalt tjänstefel.

Andreas Pettersson är vikarierande verksamhetsområdeschef för assistansersättning. Han bekräftar DN:s uppgifter om att man har minskat kontrollerna inför vissa utbetalningar sedan det nya systemet infördes.

– Fokus har varit att klara av utbetalningarna till bolagen, så att de kan betala ut lönerna. Den fakturan som företaget har skickat in betalar vi. Det är därför som vi gjort så här, det är en prioritering vi har gjort, säger han.

Men har inte syftet med systemet varit att öka kontrollerna?

– Jo, men det har bara varit vid några tillfällen man har minskat kontrollerna. Då har vi ansett att vi har mer att vinna på att betala ut.

Hur mycket pengar rör det sig om, där man har minskat kontrollerna?

– Jag har inte de exakta uppgifterna. Jag kan tyvärr inte svara på det.

Är det inte allvarligt att man inte vet hur mycket pengar det rör sig om, där man minskat kontrollerna?

– Även där vi gör mindre kontroller gör vi ändå vissa kontroller. Det kommer upp attester där vi ser att det är rätt person, att den inte är svartlistad och att vi betalar ut till rätt konto. Man tittar också på timredovisningen och gör en bedömning att det ser rimligt ut.

Men enligt DN:s uppgifter har man tvingats godkänna även betalningar som man sett inte stämmer?

– Det är inget jag kan kommentera.

Det nya handläggningssystemet började användas i slutet av maj och efter en dryg vecka stod det klart att det hade stora brister. Systemet hade gjort en felprioritering som innebar att nästan alla handläggare jobbade med samma delmoment. Bedömningen inför själva utbetalningen av ersättningen blev inte gjord, vilket ledde till att betalningarna inte gick i väg. Johan Almén är facklig representant för Försäkringskassan i ST:s avdelningsstyrelse och säger att när felet upptäcktes låg man efter med utbetalningar till nästan 8000 bolag.

– Vi stod inför en risk att väldigt många utbetalningar inte skulle bli av, vilket skulle vara superkatastrof, säger Johan Almén.

Han har inte hört om att betalningar gjorts utan kontroller, men säger att facket starkt betonade vikten av att informera berörda medarbetare och varnade för vilka beslut som skulle tas till följd av den väldigt pressade situationen.

– Jag känner inte till allt som hänt i samband med detta, men om lagen kringgåtts är det totalt tjänstefel, säger Johan Almén.

Försäkringskassan har tidigare uppgett att runt 10 procent av assistansersättningsutbetalningarna kan vara felaktiga. Myndigheten har under en längre tid försökt få i gång ett system som bättre ska hitta felaktigheter. Förra året rapporterade DN att myndigheten förlorat 81 miljoner på ett sådant system som inte fungerade.

 

Fakta.Assistansersättning

Assistansersättning är ersättning från Försäkringskassan till en person som har en svår funktionsnedsättning, för att täcka personens kostnader för personlig assistans. Den som behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka med de grundläggande behoven kan få assistansersättning.

Under 2017 har Försäkringskassan betalat ut sammanlagt drygt 16 miljarder kronor i assistansersättning, till och med juli.

Källa: Försäkringskassan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.