Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Forskar visar: Vargstammen för liten

Foto: OLIVIER MORIN / AFP
Rovdjursutredningen har dragit felaktiga slutsatser om den svenska vargstammen som är för liten och nu riskerar att drabbas av svåra sjukdomar. Det konstaterar en svensk vargforskare i en forskningsrapport. ”Att regeringen nu sätter ett tak förvärrar situationen för de svenska vargarna”, säger Jannikke Räikkönen.

Det är Jannikke Räikkönen, zoolog och benpatolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som tillsammans med tre amerikanska forskare har studerat en isolerad vargstam på ön Isle Royale i Lake Superior i USA. En vargstam som har använts i den svenska debatten som ett exempel på hur en relativt liten grupp djur, som härstammar från några få individer, trots allt inte visat några sjukliga problem på grund av inavel.

Detta ifrågasätts nu starkt av forskarna som har undersökt förekomsten av skelettsjukdomar hos samtliga vargar på ön mellan åren 1964 och 2007. De siffrorna visar att en liten vargstam med ett fåtal ursprungsföräldrar kan drabbas svårt av genetiska sjukdomar.

- De resultat som vi har fått fram visar att 58 procent av vargarna på Isle Royale hade medfödda förändringar i skelettet och totalt 33 procent hade drabbats av skadliga förändringar, säger Jannikke Räikkönen till DN.se.

När den första svenska Rovdjursutredningen publicerade resultatet av sitt arbete 2000 föreslog man att ettappmålet för den svenska vargstammen skulle uppgå till 200 individer och hänvisade då till forskaren David Mech: ”David Mechs uppfattning är att den skandinaviska vargstammen är livskraftig även i ett längre perspektiv. Den växer och han jämför den bland annat med stammen på den nordamerikanska ön Isle Royale som med ett par som bas vuxit och överlevt i 50 år,” skrev utredarna.

Uppgifterna, som nu ifrågasätts, har använts av myndigheter i såväl Sverige som USA för att visa att också en liten vargstam kan klara sig utan genetiskt överförda sjukdomar. Rovdjursutredningen valde också att frångå resultatet från den forskargrupp man anlitade, som förordade 500 svenska vargar för att undvika inavel, och istället lägga sig på 200, en betydligt lägre siffra.

- Att de svenska beslutsfattarna har använt sig av Isle Royale som exempel utan att ha tillräckligt underlag visar att det är dags att återställa forskningen till dess rättmätiga plats i besluten som rör utrotningshotade djur i Sverige, säger Jannikke Räikkönen.

I en intervju med nyhetsbyrån UPI förra året sa en annan av forskarna bakom den kritiska rapporten, John Vucetich vid Michigans teknologiska universitet, att de uppgifter teamet hade fått fram visade att vargarna drabbats av genetiska sjukdomar på grund av inavel.

När Jannikke Räikkönen och hennes kollegor jämförde den skandinaviska och finsk-ryska vargstammen visade resultaten att ju mindre en stam är i kombination med en längre tid av genetisk isolering desto oftare drabbas vargarna av missbildningar.

- Att regeringen nu sätter ett tak på 210 individer i den svenska vargpopulationen förvärrar situationen i och med att färre djur deltar i reproduktionen. Populationsökning i kombination av immigration är det som behövs. Slutligen är det vargens bevarandestatus som ska avgöra hur många vargar det ska finnas i Sverige, säger Jannikke Räikkönen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.