Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Forskare: Alliansen och finanskrisen orsak till SD:s framgång

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alliansens införande av arbetslinjen och finanskrisen 2008 kan förklara varför någon röstar på Sverigedemokraterna eller väljer att företräda partiet. Det skriver tre forskare på DN Debatt.

Forskarna har studerat hur Sverigedemokraterna vuxit till att bli Sveriges tredje största parti och utgår från två ekonomiska skeenden: Dels hur Alliansen 2006 inledde den så kallade arbetslinjen, med jobbskatteavdrag och åtstramad a-kassa och socialförsäkring, dels den globala finanskrisen som briserade för drygt tio år sedan.

Dessa två ekonomiska skeenden ledde till att stora väljargrupper fick sämre ekonomiska villkor, särskilt de utan fast förankring på arbetsmarknaden (så kallade outsiders). Deras genomsnittliga disponibla inkomst försämrades jämfört med de som hade en fast förankring på arbetsmarknaden (så kallade insiders). 

Outsiders utsattes också för större risk med att förlora jobbet på grund av automatisering och annan typ av rationalisering. Från 2008 till 2014 steg andelen arbetslösa outsiders till 8-9 procent, medan arbetslösheten bland insiders låg kvar på runt 4 procent.

De tre forskarna, professor Johanna Rickne på Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, professor Torsten Persson på Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet och lektor Olle Folke vid Uppsala universitet, har i sin forskning kommit fram till att SD:s politiker i betydligt högre grad tillhör gruppen outsiders eller osäkra insiders, jämfört med andra partier.

”Outsiders och osäkra insiders utgör tillsammans ungefär hälften av befolkningen, men 60 procent av SD:s politiker. Däremot utgör de bara 30 procent av andra partiers politiker som i stället kraftigt överrepresenterar säkra insiders. Detta är också fallet inom (S) och (V).” skriver de i debattinlägget.

När forskarna studerat valresultaten för perioden 2002-2014 visar det sig att SD:s röstandel ökat betydligt mer i de kommuner där ojämlikheten mellan outsiders och insiders blivit störst. 

Som förklaring till SD:s framgångar ser forskarna att de som fått sämre ekonomiska villkor också alltmer saknar tillit till de redan etablerade partierna. Dessutom spelar den sociala identifikationen en viktig roll, då de som fått det relativt sämre ekonomiskt sett identifierar sig med andra i samma situation och skuldbelägger etablerade politiker och invandrare. Ytterligare en förklaring är att SD-väljarna uppfattar SD-politikerna som mer trovärdiga än de andra partiernas politiker eftersom de representerar deras grupp.

”Man hör ofta att SD:s framgångar beror på ökad invandring. Vi finner dock inga samband mellan SD:s röstandel – vare sig i kommuner eller valdistrikt – och en rad mått på lokal invandring: till exempel andel eller ökningstakt av utomeuropeiskt födda, eller många sysselsatta i yrken eller sektorer med hög andel utlandsfödda. Resultaten speglar inte heller att utlandsfödda i lägre grad röstar på SD. När det gäller SD:s politiker, så har de inte i högre utsträckning vuxit upp eller varit bosatta i områden med många utlandsfödda.” skriver forskarna i debattinlägget och betonar att inkomstfördelning och arbetsmarknad är viktiga faktorer för att förklara SD:s framväxt.

Läs mer: Därför ger mätningar olika besked om SD 

Läs mer: David Ahlin: Sverigedemokraterna har vunnit väljare från alla partier 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.