Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Forskare: Därför separerar småbarnsföräldrar

Foto: Hasse Holmberg/TT

Enligt SCB separerar vart tredje svenskt par som har småbarn. En ny studie från Göteborgs universitet har tagit reda på de viktigaste faktorerna bakom skilsmässorna.

I en studie gjord vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet fick 452 föräldrar svara på en enkät som mäter relationskvaliteten utifrån enighet, samhörighet, tillfredställelse, sensualitet och sexualitet. Av de svarande hade 23 par separerat fyra år efter att de blivit föräldrar och ytterligare 16 efter åtta år. Medelåldern på första barnet vid skilsmässan var fyra år och åtta månader, enligt SCB:s siffror från 2012.

– Vi vet inte helt säkert vad som händer i relationen då men det kan vara att många skaffar barn ganska tätt och när barnet är fyra år jobbar oftast båda föräldrarna heltid igen och det kan bygga på stressen. Även om vi i Sverige har generös föräldrapenning och föräldraledighet så ser vi att det är mammorna som tar ut mest och ändå gör mest hemma och jobbar mycket, säger Malin Hansson, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Enligt studien är de vanligaste anledningarna bakom separationerna brist på intimitet, bristande kommunikation, påfrestande omständigheter som exempelvis stressigt jobb, skillnader i personlighet och negativa effekter av missbruk.

– Generellt kan man säga att de separerande papporna vill ha mer tid för sig själv och ha tid att exempelvis träna, medan kvinnorna vill ha mer tid tillsammans med sina barn och sin partner. I övrigt ser vi att det främst är bristande kommunikation som ligger bakom separationerna, säger Malin Hansson.

Forskarna tipsar. Så kan du som småbarnsförälder rädda ditt förhållande

  1. Tydlig kommunikation. Prata tydligt med raka "jag-budskap". Skuldbelägg inte varandra.
  2. Tid tillsammans. Det är viktigt att få tid ihop både med hela familjen och som par.
  3. Bekräftelse. Ge varandra uppskattning.
  4. Sensualitet i vardagen. Om det är svårt att få tid med sexlivet, kompensera med annan fysisk beröring som pussar och kramar.
  5. Vänta inte för länge med att söka hjälp vid problem i relationen.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.