Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Forskare: Fler sjuka med nedskärning

Rationaliseringar är gemensam nämnare för de senaste årens massjukskrivningar, hävdar forskare vid Göteborgs universitet.

Forskare på institutionen för arbetsvetenskap har gått igenom 20 års forskning och sammanställt en rapport baserad på 20 000 vetenskapliga artiklar, skriver Göteborgs-Posten.

Mest negativt är rationaliseringar som strukturerar om eller minskar antalet anställda på en arbetsplats, säger professor Jörgen Winkel, en av forskarna.

Sjukskrivningar på grund av svårigheter med till exempel rygg och leder har planat ut samtidigt som de mentala problemen ökar, heter det i rapporten. Enorma ansträngningar har gjorts för att komma tillrätta med frånvaro som arbetet vållar.

Arbetsplatser har anpassats, datormiljöer granskats liksom arbetsställningar, ljussättning och stresshantering.

– Det är bra, men man har fastnat i ergonomifällan som inte kommit åt de verkliga orsakerna till att människor haft ont eller mått psykiskt dåligt, säger Jörgen Winkel till Göteborgs-Posten.

– Nu är det därför dags att byta fokus och titta på systemen som framkallar ohälsa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.