Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-i-upprop-till-regeringen/

SVERIGE

Forskare i upprop till regeringen

Foto: Patrik Österberg/TT

Forskare i Sverige riktar skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi att möta coronavirusets utbrott. I ett öppet brev till regeringen kräver de striktare åtgärder.

– Det är många tunga namn inom forskarvärlden, säger Olle Kämpe som forskar inom immunologi vid Karolinska institutet.

Regeringen har hittills lyssnat mycket på Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har successivt föreslagit hårdare restriktioner och rekommenderar att endast personer som är i behov av sjukhusvård och vårdpersonal testas för coronasmitta. Undertecknarna av det öppna brevet menar att strategin är fel. Regeringen måste kraftigt begränsa kontakten mellan människor i samhället och testa betydligt fler för smitta än i dag, enligt uppropet.

Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi på Karolinska institutet, har skrivit på uppropet och är bekymrad över Folkhälsomyndighetens åtgärder.

– Vi är ett av de länder i världen som har infört svagast åtgärder. Egentligen vill vi som skrivit på bara uppmana regeringen och myndigheterna att följa rekommendationerna som finns internationellt, som WHO har gått ut med och som de flesta länder följer, säger han till DN.

Till skillnad från de som arbetar på Folkhälsomyndigheten så har inte alla ni som är med i uppropet expertis på epidemiologi. Varför ska man lyssna på er?

– Det är sant att vi alla inte är epidemiologer, men många av oss är framstående forskare inom våra fält som ofta ligger nära det här ämnet. Sedan är det så att en riktig forskare argumenterar inte utifrån auktoritet och titlar utan vi argumenterar utifrån vetenskapligt underlag, men det finns inte här. Det underlag som Folkhälsomyndigheten har är svagt och till och med pinsamt, säger Sten Linnarsson och fortsätter:

– Det är inte bara epidemiologi och molekylärbiologi som behövs för att analysera den här situationen utan också ekonomi, beteendevetenskap och mycket mer.

Det finns de som säger att nu är inte tillfället att kritisera myndigheterna, utan att vi bör enas bakom de riktlinjer vi får och inte så tvivel. Vad tänker du om det?

– Jag tror att det är livsfarligt, i en situation när det är så mycket som står på spel. När politiken är enad och oppositionen inte opponerar sig. Om man då ska tysta kritik från forskarvärlden också så riskerar man ett grupptänkande. Vi behöver mer argumentation som grundar sig i fakta och vetenskapligt underlag som ska finnas öppet, säger Sten Linnarsson.

Även Olle Kämpe, immunolog vid Karolinska institutet, har undertecknat brevet och är starkt kritiskt till Folkhälsomyndighetens agerande.

– Vi vill att regeringen tar till sig det här, säger Olle Kämpe till TT.

– Jag får känslan att de vill sprida smittan för få en immunitet, men det är ganska cyniskt för det kommer att vara till priset av hundratals, om inte tusentals liv, säger han.

I stället bör betydligt fler testas för coronaviruset. Då blir underlaget säkrare och endast de som är sjuka behöver isoleras, menar Kämpe som själv är isolerad. Han misstänker att han har insjuknat i covid-19 efter att en patient hostade på honom vid en kontroll.

Eftersom ingen i dag vet hur många som är smittade behövs också hårdare restriktioner, anser Olle Kämpe.

– Tills vi får en bättre uppfattning om situationen tror jag att det är en god idé att stänga skolor, restauranger och nöjesställen.

TT får en skriftlig kommentar från socialminister Lena Hallengren (S) där hon understryker sin tillit för Folkhälsomyndigheten.

”Jag noterar att det pågår mycket diskussioner om hur vi ska bekämpa smittan på bästa sätt, och jag välkomnar engagemanget i denna viktiga fråga. Vårt arbete utgår från expertmyndigheternas bedömningar, i synnerhet Folkhälsomyndighetens”, skriver hon.

Insamlingen av underskrifter gjordes via mejl och över 2.000 namn från svenska lärosäten har undertecknat brevet. Det handlar om forskare inom olika discipliner och även om initiativtagarna inte har kunnat dubbelkolla att alla namnuppgifter verkligen stämmer, har många av namnen verifierats.

DN söker Folkhälsomyndigheten för en kommentar.