Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Forskare: Jorden på väg in i en ny utrotningsfas

Jorden kan vara på väg in i en ny fas av vår egen utrotning. I en ny studie varnar forskare att djurarter dör ut 114 gånger snabbare än normalt och att vi hamnat i den sjätte fasen av livets förintelse på jorden.

Det är forskare på de välrenommerade universiteten Stanford, Berkeley och Princeton som släppt studien som styrker resultaten av en tidigare rapport som visade en lika dyster framtidssaga.

Enligt studien, som publicerats i Science Advances, går vi nu in i det sjätte stadiet av utrotning. En tidigare utrotning var exempelvis dinosauriernas död för 65 miljoner år sedan. Men jämfört med för 65 miljoner år sedan, då orsaken med stor sannolikhet var en meteor, ligger orsaken till nutidens utrotning hos människan.

Missa inga nyheter i sommar – ladda ned DN:s app

Du som har Iphone hittar appen här – och du som har Android-telefon hittar den här.

Forskarna bakom studien skriver att det största problemet med massutrotning av arter är förlusten av biologisk mångfald. Det påverkar människors liv genom att det stör det naturliga ekosystemet som exempelvis pollinering av skördar och naturlig vattenrening. Effekten kan bli att vi inom tre generationer inte längre kan räkna med att bin finns här för den viktiga pollineringen.

”Om det här tillåts fortsätta, kommer det ta många miljoner år för att livet på jorden att återhämta sig och även människan kommer sannolikt att dö ut i ett tidigt stadium”, säger huvudförfattaren bakom studien, ekologi- och zoologiprofessor Gerardo Ceballos, vid Universidad Nacional Autónoma i Mexiko.

Antalet utrotade djur har ökat dramatiskt sedan 1900 då över 450 arter har försvunnit, bland annat 69 däggdjur, 80 fågelarter, 24 reptiler och 158 fiskarter. Om utrotningen i stället hade följt den normala kurvan hade 9 ryggradsdjur försvunnit under samma tid.

Med andra ord har samma antal ryggradsdjursarter försvunnit under 114 år som man tidigare förväntade sig under 10.000 år. Forskarna bakom studien har varit försiktiga i sina uträkningar och andra forskare menar att utrotningen av arter går ännu fortare, skriver BBC.

Studien pekar ändå på att det finns sätt att förhindra fortlöpandet av utrotningen genom att minska inskränkningar på djurs naturliga livsmiljö, överexploatering för ekonomisk vinning och klimatförändringar. Däremot skriver de att möjligheten att förhindra en fortsatt snabb utrotning minskar var dag som går.

Fakta.Studien

Studien har undersökt om människan ligger bakom massutrotningen av djur. Forskarna använder en bakgrund där man uppskattar utrotningen av två däggdjursarter per 10 000 djurarter per 100 år. De har sedan jämfört den siffran med den nuvarande takten av utrotning. Siffrorna som analyserats är tagna från den Internationella naturvårdsunionens rödlista på utrotningshotade och utrotade djur.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.