Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Forskare kräver krafttag mot fritidsbåtar

Motorer till fritidsbåtar har blivit mer miljövänliga, men samtidigt har båttrafiken ökat kraftigt. Nu vill forskare i Göteborg se radikala åtgärder mot utsläpp som leder till ökad algtillväxt i kustnära vatten.

Studier av Sannäsfjorden, nära Grebbestad i norra Bohuslän, pekar på avgasutsläpp från fritidsbåtmotorer som källa till ökad gödning och svår syrebrist sommartid på senare år.

– Här finns ingen industri, inga större samhällen och ingen biltrafik som förklarar de höga halterna av polyaromatiska kolväten, säger Kjell Nordberg, professor i geovetenskap vid Göteborgs universitet.

Halterna är lägst längst inne i fjorden, högre nära orten Sannäs, och högst vid fjordmynningen, där båttrafiken är störst.

Forskarna tror att problemen är liknande i andra kustnära fjordar och innerskärgårdar, där inga starka strömmar sprider utsläppen till andra områden. De efterlyser möjligheter att sjösätta fritidsbåtar längre ut i kustbandet, i stället för att köra dem dit från fastlandet.

Dessutom är giftiga båtbottenfärger fortfarande ett stort problem.

– Lösningen är att inte ha båten i sjön när den inte används. Det går om man har infrastruktur och rutiner för att lyfta upp och sätta i, säger Kjell Nordberg.

Polyaromatiska kolväten

• Polyaromatiska kolväten (PAH) bidrar till ökad gödning av vattenmiljö. Flera av ämnena är även kraftigt cancerframkallande.

• De höga halterna i Sannäsfjorden finns i sediment på botten, inte i vattenmassan. Det är inte farligt att bada, eller äta fisk från fjordens ytvattenskikt.

• Kolväten lagras i bottensedimentet, och i små organismer som lever där. Dessa blir föda åt bottenlevande fisk, som torsk, vilka i sin tur kan ätas av människor och sälar. Halterna förstoras i näringskedjan och blir högst i toppen.

Källa: Göteborgs universitet (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.