Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Forskare: Leijonborgs reform banade vägen för Macchiariniskandalen

Den tidigare utbildningsministern Lars Leijonborg får i dag stark kritik på DN Debatt. Bakom kritiken står Nobelpristagaren Arvid Carlsson och professorerna Elias Eriksson och Kristoffer Hellstrand.

De tre skribenterna liknar Leijonborgs satsningar på att få fram svenska toppforskare vid hur en rysk miljardär lyckas köpa spelare till en medioker fotbollsklubb för att få den att vinna ligan.

Som exempel tar de den fuskande läkaren Paolo Macchiarinis misslyckade transplantationer och hans forskningsfusk som man menar sopades under mattan av Karolinska Institutet, KI, eftersom det hade varit negativt att undersöka detta samtidigt som KI sökte statliga pengar som öronmärkts av den dåvarande regeringen och dess utbildningsminister.

Bakgrunden är att regeringen Reinfeld valde att öronmärka 5 miljarder kronor för ett antal områden och sedan låta lärosätena tävla om pengarna. Ett av de utpekade områdena var stamcellsforskning där KI fick 30 miljoner kronor per år, en summa som bland annat användes till att anställa den nu kritiserade läkaren Paolo Macchiarini.

De tre skribenterna anser att det var Leijonborgs reformer som banade vägen mot den katastrof som Macchiarinis operationer sedan fick som följd.

”Entusiasmen för att genomföra en fuskutredning avseende den forskare man just lyft fram som en av sina ledande stjärnor var sannolikt extra måttlig”, skriver de tre på DN Debatt bland annat och fortsätter:

”Den olyckliga tävlan om megaanslag som utbildningsminister Leijonborg introducerade har härmed medverkat till den katastrof som KI-ordföranden Leijonborg nu har att hantera.”

Författarna av debattinlägget menar att de stora summor som fördelades till vissa lärosäten gjordes på lösa boliner och utan närmare kontroll. Genom att förhala en för KI problematisk fråga – utredningen av de anmälningar som kommit in mot Macchiarini – hoppades man på att få de 30 miljoner kronor i anslag som KI var ute efter.

Carlsson, Eriksson och Hellstrand konstaterar att den förra regeringens sätt att koncentrera ”makten över svenska lärosäten till en handfull rektorer med vd-ambitioner” drastiskt har sänkt kvaliteten på de beslut som fattas inom bland annat KI.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.