Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Forskare oense om brottsstatistik

Det polisanmälda våldet fortsätter att öka i Sverige. Siffror för de tre första kvartalen 2005 visar på en tjugoprocentig ökning jämfört med motsvarande period 2000. Men forskarna är oeniga om det innebär att det faktiska våldet verkligen ökat.

Siffrorna baseras på Brottsförebyggande rådets preliminäradata för antalet polisanmälningar för de tre första kvartalen 2005. Anmälningarna gäller bland annat mord, dråp, misshandel, våldtäkt och grov fridskränkning. Den aktuella perioden hade det sammanlagt kommit in cirka 68.000 anmälningar, 11.500 fler än motsvarande period år 2000 - en ökning med drygt 20 procent. Men Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tror inte att hela ökningen i statistiken kan tillskrivas det faktiska våldet.

- En del är helt säkert en ökning av anmälningsbenägenheten, men jag lämnar öppet för möjligheten att en viss del är en faktisk våldsökning, säger Jerzy Sarnecki.

Enligt honom har inte det dödliga våldet tilltagit.

- Det innebär att det inte kan röra sig om några dramatiska förändringar, säger han.

Sarnecki menar i stället att den ökade debatten om våld påverkat anmälningsbenägenheten.

- Det som talar för en faktisk ökning är den ökade alkoholkonsumtionen, bland annat förändringar i nöjeslivet, säger han.

Men Eckart Kühlhorn, professor i sociologi som arbetar för Brottsförebyggande rådet, tror i motsats till Sarnecki att våldet faktiskt har ökat, även om anmälningsstatistiken har sina brister.

- Vi har en stor ökning av våldsbrottsligheten, det är jag relativt säker på. Jämfört med våra modeller för hur mycket våldet ökar med i samband med högre alkoholkonsumtion har den faktiska ökningen varit ännu större av någon anledning, säger han.

En av förklaringarna skulle kunna vara att priset på narkotika minskat med ökad konsumtion som följd, menar Kühlhorn. Den teorin avfärdas dock av Jerzy Sarnecki.

- Alkoholen är en klar faktor, men knark är inte våldsalstrande på samma sätt, bortsett från uppgörelser och liknande i den undre världen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.