Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Forskare: Rimligt att ta bort id-kontrollerna

Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är en rimlig bedömning som regeringen gör. Skulle vi återvända till flyktingnivåerna från hösten 2015 igen kan man återgå till att skruva åt kranen, säger Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid institutionen för nationalekonomi på Göteborgs universitet.

 

Joakim Ruist säger att regeringens beslut var väntat men ändå lite överraskande.

– Det var lite överraskande att det kom redan nu, men man kan inte vara säker på vad beslutet kommer att leda till. Flyktingströmmen in till Europa har minskat kraftigt men den är långt från noll och många flyktingar som finns runt om i Europa har inte bestämt sig vart de ska ta vägen.

Joakim Ruist menar också att det är tänkbart att beslutet kan leda till att inflödet till Sverige ökar igen men att det är svårt att veta vad som orsakar hur flyktingströmmarna rör sig.

– När regeringen införde id-kontrollen var det egentligen en ganska liten åtgärd på papperet, där blev jag förvånad över att den åtgärden fick så stor effekt. Har man tagit sig till Danmark ända från Afghanistan, så är det knappast den svåraste delen som återstår om man verkligen vill till Sverige.

– Men som signal var nog id-kontrollen viktigare. Tidigare hade Sveriges företrädare kommunicerat ett mer välkomnande budskap. När man då inför kontrollerna förändrades signalen och många valde andra länder.

Så vad händer nu?

– Mycket av signaleffekten efter kontrollerna kommer att finnas kvar. Sverige har satt ner foten, famnen kommer inte att vara vidöppen längre. Det budskapet är fastslaget. Samtidigt finns det anledning för en flykting att tro att Sverige trots allt är mer attraktivt än en del andra länder.

Vad säger du om regeringens nya beslut?

– Det är en rimlig bedömning som regeringen gör. Skulle vi trots allt återvända till de mycket höga flyktingnivåerna från hösten 2015 kan man återgå skruva åt kranen igen. Vem kan håna regeringen den dagen då man tvingas gå tillbaka till nya id-kontroller?

Så beslutet är relativt ofarligt?

– Det skulle jag nog säga. Nu har flyktingarna lärt sig att Sverige inte är lika välkomnande längre trots att gränsen är öppen. Då kan det bli andra länder som lockar mer eftersom små skillnader mellan länder kan få stora effekter.

– Finns det två länder att bege sig till och ett land är en procent bättre än ett annat då finns det ingen mekanism som gör att flyktingarna trots det fördelar sig på båda länderna. Istället väljer man det land som man anser vara lite bättre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.