Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-som-gjort-antisemitiska-uttalanden-vacker-debatt-i-malmo/

SVERIGE

Forskare som gjort antisemitiska uttalanden väcker debatt i Malmö

Beslutet att till Malmö högskola bjuda in fredsforskaren Johan Galtung, som kritiserats för antisemitiska uttalanden, har väckt debatt.

Det är Utrikespolitiska föreningen (UF) i Malmö som bjudit in Johan Galtung. Han ska hålla ett anförande om sitt livsverk – ”En historia om fred”. På UF:s webbsida skriver föreningen att man är ”extremt hedrad” över att Galtung ska gästföreläsa.

I UF:s presentation av Johan Galtung nämns ingenting om hans kontroversiella utspel om judar – uttalanden som uppmärksammats långt utanför Norges gränser. Johan Galtung anklagas för att odla myten om en judisk världskonspiration. Han har bland annat påstått att 96 procent av världens medier kontrolleras av judar. Källan till uppgiften är den amerikanska högerextremisten William Pierce, enligt Expo.

2012 var Johan Galtung inbjuden som huvudtalare på en fredforskningskonferens arrangerad av Göteborgs universitet. När Johan Galtungs antisemitiska uttalanden blev kända för arrangören petades professorn som huvudtalare.

Johan Galtung har tidigare tagit upp Anders Behring Breiviks koppling till Frimurarna – ett ordenssällskap som enligt fredsforskaren har ”en klar judisk förankring”, skriver Sydsvenskan.

Själv förnekar Galtung uppgifterna om att han skulle vara antisemit.

– Det är väldigt få som är så god vän av det judiska och israeliska som jag är, sade han till den norska tidningen Verdens Gang (VG) i en intervju 2012.

Galtung har en lång karriär som respekterad freds- och konfliktforskare. Först 2011 började han komma med antisemitiska utspel, enligt stiftelsen Expo som kartläger rasism och främlingsfientlighet.

UF Malmös ordförande, Mathias Olsson, ville på måndagen inte svara på några frågor från DN. Han mejlade i stället ett skriftligt uttalande. UF skriver bland annat att valet om att bjuda in forskaren orsakat debatt i sociala medier.

Här återges delar av pressmeddelandet:

”Johan Galtung har bjudits in för att tala kring sin akademiska gärning i fredsforskning och medling. Sedan vi fick kännedom om kontroversen som uppstod för två år sedan hade vi en lång diskussion och tog beslutet att fortgå med föreläsningen och adressera de kommentarer som föreligger kontroversen under föreläsningen. Dr. Galtung har tagit avstånd från alla former av rasism och antisemitism, och då vi adresserar kontroversen under föreläsningen anser UF Malmö att vi kan skapa balanserad bild av Dr. Galtungs liv och akademiska bidrag.”

Enligt UF kände man inte till Galtungs kontroversiella uttalanden när man bjöd in honom.

”Den kritik som framkommit kring hur vi har presenterat föreläsningen har tagits emot av föreningen och vi kommer att se över våra rutiner kring efterforskning och PR kring våra evenemang”, skriver UF i ett mejl till DN.

Måndagens föreläsning inleddes klockan 9. Fler än 200 personer hade då på UF:s Facebooksida anmält att de skulle delta.

DN har sökt Johan Galtung.