Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Forskare tror att islamister infiltrerat Miljöpartiet

Foto: Jessica Gow/TT

Det finns en risk för att Miljöpartiet kan ha infiltrerats av islamister. Det menar Lars Nicander forskare vid Försvarshögskolan.

Det var i samband med en TV4-intervju på fredagen som Lars Nicander, som är chef för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, sa att han såg likheter mellan hur det forna Sovjetunionen försökte infiltrera partier och organisationer under kalla krigets dagar.

Då försökte Sovjetkommunismen infiltrera Socialdemokratierna och ta sig in i fackföreningsrörelsen, liksom trotskister försökte ta över SSU på 80-talet.

– Syftet var att ta över partiet inifrån men Socialdemokraterna lärde sig hantera detta, säger Lars Nicander till DN.

Nu säger Nicander att bland det faktum att flera personer inom Miljöpartiet setts göra den hälsning med fyra fingrar i luften, som görs av medlemmar i det islamistiska muslimska brödraskapet, är ett tecken på att allt inte står rätt till inom partiet.

– Personer inom partiet som står nära muslimska brödraskapet har uppenbarligen fått ett starkt fotfäste inom Miljöpartiet, säger Lars Nicander.

Skulle det vara möjligt för islamister att ta över ett svenskt parti?

– Det finns större förutsättningar i Miljöpartiet än i andra partier och jag tycker att personer som vill driva en annan agenda än det partiet var ämnet för kommit längre där än i andra partier. När AKP:s man i Sverige umgås med Mehmet Kaplan 17 gånger och när Yasri Kahn hyllar Turkiets president Erdogan då väcks ju även frågan om kopplingar till främmande makt.

Måste man ställa hårdare frågor innan någon får bli medlem?

– Ja, man kan tyvärr inte tro alla om gott. Partiet måste försäkra sig om att de som går med står på samma värdegrund.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger i ett skriftligt uttalande till DN att kritiken är allvarlig:

”Det som framförs av Lars Nicander är något vi kommer ta på stort allvar. Extremism har inte någon plats i vårt parti, något språkrören varit mycket tydliga med.”

Lars Nicander säger att Miljöpartiet, som är ett relativt ungt parti, inte verkar ha erfarenheten av att hantera medlemmar med olika agendor.

– Man har inte velat ta den debatten förrän nu men jag blev glad att de tar det på allvar och inte försökte gå in i en förnekelsefas. Jag tror att man har fått ett uppvaknande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.