Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Forskare vill skärpa kraven på läkemedelstillverkarna

I Asanikuntasjön i Indien har forskarna konstaterat att det finns gott om multiresistenta bakterier på grund av utsläpp från läkemedelsföretag.
I Asanikuntasjön i Indien har forskarna konstaterat att det finns gott om multiresistenta bakterier på grund av utsläpp från läkemedelsföretag. Foto: Patrik Skön

Läkemedelstillverkning kan orsaka enorma utsläpp av antibiotika till miljön. Att minska sådana utsläpp borde vara en närmast självklar åtgärd för att inte driva på utvecklingen av resistenta bakterier och därför bör regeringen ställa miljökrav på medicintillverkare, anser forskare.

– I Indien, där mycket av antibiotikan tillverkas, finns vattendrag som har halter av antibiotika som är högre än vad du har i blodet när du äter antibiotika, säger Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet.

Han har producerat internationellt uppmärksammade forskningsrapporter om antibiotika i miljön. Många av studierna är gjorda i Indien, som tillsammans med Kina står för en stor del av världens tillverkning av antibiotika.

– I det renade vattnet från ett reningsverk som tog hand om processvatten från ett 90-tal läkemedelsfabriker hittade vi halter av antibiotika som låg långt över dem du har i blodet när du äter en antibiotikakur, säger Joakim Larsson.

Naturen runt vattendragen var indränkt i antibiotika. Brunnsvattnet i de kringliggande byarna innehöll halter, vilket visar att läkemedel trängt ner i grundvattnet och påverkade stora områden.

Att antibiotikan är spridd i naturen spär på utvecklingen av resistenta bakterier och förekomsten av sådana var extremt hög. En studie visade att en typisk bakterie från reningsverket var resistent mot 30 av 39 testade antibiotika.

– Jag har aldrig sett någon miljö på jorden med så utbredd multiresistens som här, inte ens i tarmen på patienter som får antibiotika, säger han.

FN har kallat sina medlemsländer till ett toppmöte på onsdag för att diskutera frågan. Joakim Larsson efterlyser åtgärder på miljösidan.

– De resistensgener vi hittar i dag i sjukdomsframkallande bakterier har ofta sitt ursprung i ofarliga miljöbakterier. En jämförelsevis enkel åtgärd för att minska risken för sådan genöverföring är att begränsa utsläppen från läkemedelstillverkning, säger Joakim Larsson.

I dag finns, förvånansvärt nog, inga regler för utsläpp av antibiotika i miljön. De mediciner som när de tillverkas leder till resistens i de indiska vattendragen är samma mediciner som finns på svenska apotekshyllor. Joakim Larsson anser att den svenska regeringen borde ställa krav på tillverkarna.

Han föreslår bland annat att villkoren ändras när det gäller det så kallade ”generiska utbytet” av läkemedel. Regelbundet tävlar läkemedelsföretagen om att deras produkt ska bli ”periodens vara”, det vill säga den medicin av flera likvärdiga som subventioneras av staten via högkostnadsskyddet och är den som apoteket föreslår att du som patient ska köpa.

I dagsläget är det enbart priset som avgör vilken produkt som blir ”periodens vara”, men det borde gå att väga in fler aspekter.

– Det är lite omoraliskt att bara låta priset avgöra. Den som sätter spelreglerna, i det här fallet svenska staten, tar samtidigt på sig en del av ansvaret, säger Joakim Larsson och fortsätter:

– Det ligger i vårt eget intresse att försöka fördröja utvecklingen av resistens på olika sätt. Att ställa miljökrav på tillverkningen där enorma mängder multiresistenta bakterier riskerar att spridas är en i sammanhanget enkel och billig åtgärd, säger Joakim Larsson.

Foto: För ett par år sedan ingick frågan om miljökrav i Läkemedels- och apoteksutredningen. Slutsatsen blev att miljökrav på tillverkning måste lösas på internationell nivå och att ”Sverige bör arbeta aktivt för detta, bland annat inom ramen för EU-samarbetet.” Ett arbete som ansvarig minister säger pågår.

– När det gäller vilka krav som bör gälla vid produktion av läkemedel för människor pågår för närvarande ingen översyn av dessa regelverk. Sverige är dock aktivt för att påverka kommissionen, EU-parlamentet och andra medlemsstater i dessa frågor, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

När det gäller läkemedel till djur är frågan om miljökrav aktuell.

– För veterinära läkemedel har kommissionen presenterat förslag till ett nytt regelverk. I de förhandlingar som just nu pågår är miljökrav vid produktion av läkemedel en av de frågor som Sverige driver, säger Gabriel Wikström.

Bild i text: Joakim Larsson

Fakta. Resistenta bakterier tar 700 000 liv årligen

Resistenta bakterier har av Världshälsoorganisationen WHO pekats ut som ett av de största hoten mot folkhälsan.

I dag orsakar resistenta bakterier 700 000 dödsfall per år i världen. Enligt den brittiska O'Neill-rapporten som kom i våras kommer antalet dödsfall stiga till cirka 10 miljoner år 2050 om inget görs.

På onsdag, den 21 september, har FN anordnat ett toppmöte där medlemsländerna ska ta upp frågan om antibiotikaresistens.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.