Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Forskarna söker svar om epidemin

Mygg-febern har fått sitt namn från skogen Zika i Uganda där viruset fick sitt första utbrott 1947.
Mygg-febern har fått sitt namn från skogen Zika i Uganda där viruset fick sitt första utbrott 1947. Foto: Kyodo News

○ Det började med en barnläkare i Brasilien som upptäckte många foster med en ovanlig missbildning.

○ Nu rapporteras det första fallet med ett skadat foster med en smittad mamma i Europa.

○ Zikaviruset har fått Världshälsoorganisationen WHO att utlysa nödläge.


Klicka för att läsa mer!
0/2

Text: Amina Manzoor. Grafik: Jonas Backlund, Andreas Lundegård. Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten

En ny rapport om det första fallet med ett skadat foster med en zika-smittad mamma i Europa kan ge ledtrådar om varför konsekvenserna av viruset verkar vara så mycket svårare i Brasilien än i  Afrika, enligt WHO:s strategiska chef Christopher Dye.

– Vi lyckas inte utrota myggorna fullständigt, det går inte att helt skydda sig mot bett, råd om resor ger inte ett fullständigt skydd och vi har inget vaccin. Men om många blir smittade och blir immuna kan det skydda hela befolkningen.

Foto: Så sammanfattar Världshälsoorganisationen WHO:s strategiska chef Christopher Dye läget för zikaviruset. Han är på konferensen AAAS i Washington DC för att prata om kampen mot stora epidemier. Planen var att talet främst skulle handla om ebola, men sedan inbjudan till konferensen kom har kopplingen mellan zikautbrottet i Brasilien och den lavinartade ökningen av fosterskadan mikrocefali blivit allt tydligare och WHO har utlyst internationellt nödläge.

– Vi vet inte hur stark kopplingen är. Medierna vill att WHO ska uttala sig tydligare, men det tar tid att samla in information. Vi har nu lämnat den skeptiska hållningen, och ser viruset som skyldigt tills motsatsen är bevisad, säger Christopher Dye.

Ett vaccin mot zika kommer att ta många år att utveckla, enligt Christopher Dye. Att det gick fortare att få fram ett vaccin mot ebola berodde på att det redan fanns färdig forskning om det viruset. Men zika vet vi mycket lite om. Det kan likna dengueviruset, som är komplicerat och svårt att få fram verksamt vaccin mot, eller viruset som ger gula febern, där en enda spruta ger skydd i tio eller tolv år.

– Om jag ska gissa tror jag att zika mer liknar gula febern än dengue. Men det vet vi inte, säger Christopher Dye.

Foto: StellaNature / AlamyFoto: StellaNature / Alamy

Att utrota myggorna är nästan omöjligt. Myggorna lever nära människor, och lägger ägg i små vattensamlingar, som i kapsyler eller i  vecket mellan ett blad och stammen på bananplantor.

– Det finns ju miljontals sådana små samlingar med vatten. Så vi kan inte bli av med larverna, säger Christopher Dye.

Tidskriften New England journal of medicine rapporterar i veckan om det första kända fallet av fosterskador i Europa. Modern var en 25-årig slovensk kvinna som hade bott och arbetat som volontär i Natal i  norra Brasilien och blivit smittad med zika i 13:e graviditetsveckan. En undersökning vid universitetssjukhuset i Ljubljana i Slovenien i  oktober förra året visade att fostret i vecka 29 hade mikrocefali och mycket svåra neurologiska skador. Fostret aborterades och undersökningar visade att det var infekterat med zikaviruset.

Christopher Dye menar att det finns mycket att lära av fallet.

– Tillståndet för barnet var mycket oroande. Vi skulle inte vilja att barn föds med så svåra skador, säger han.

Den variant av zikaviruset som barnet bar på var en asiatisk variant, som skiljer sig från den afrikanska. Viruset som först upptäcktes i Afrika spred sig österut genom Asien och via Mikronesien och Polynesien österut till Brasilien.

Christopher Dye menar att viruset kan ha förändrats genetiskt på vägen, och att det kan vara en anledning till att effekterna inte synts i  Afrika. Ett stort utbrott av zika i  Kap Verde med fler än 1 000 smittade har inte lett till en ökning av vare sig den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom eller mikrocefali.

– Det är ovanliga tillstånd. Men med så många smittade borde vi i  alla fall se några fall, säger han.

Så mobiliserar världen mot smittan

 • USA
  Washington. Efter den kritiserade, långsamma reaktionen på ebolautbrottet är USA mån om att inte göra om samma misstag. 50 fall av zikasmitta har hittats i USA från december till den 5 februari. I slutet av februari håller senaten en utfrågning om viruset.
  Vita huset har begärt 1,8 miljarder dollar extra för att stoppa smittan och forska kring viruset: hur det kan spåras, om det kan finns effekter andra än de redan kända missbildningarna. Vidare har smittskyddsinstitutet CDC på kort tid skickat ut 62 000 virustester till gravida kvinnor i USA.
  /Sanna Torén Björling
 • Latinamerika
  Rio de Janeiro. Latinamerika är den kontinent som drabbats värst av zikaviruset. Nästan två miljoner människor har smittats och upp mot 4 000 misstänkta fall av mikrocefali har rapporterats.
  I sommar arrangeras olympiska spelen i Rio och en del idrottare vill att Brasilien skjuter upp tävlingarna tills myndigheterna fått kontroll över epidemin.
  I dagarna organiseras den största militära operation sedan militärdiktaturen föll i mitten av 1980-talet. 220 000 soldater ska knacka dörr i så många hem som möjligt för att bespruta källorna där mygglarverna kläcks. Soldaterna ska bland annat ta sig in i landets tusentals favelor och hälla klor i vattentankar och pölar för att hindra aedes-myggan från att föröka sig.
  /Henrik Brandão Jönsson
 • Afrika
  Nairobi. Virus får sina namn från de orter där de identifieras av forskare för första gången och Zikaskogen ligger utanför Ugandas huvudstad Kampala. I Uganda har fruktade virus som marburg och ebola haft regelbundna utbrott och landet lider fortfarande av sjukdomarna hiv och malaria. Men det gynnsamma klimatet för parasiter och virus har också gjort landet rustat för att hantera dessa sjukdomar.
  När zika sprider sig i Sydamerika är det tydligt vilka lärdomar som världen dragit från det betydligt farligare ebolautbrottet. WHO har reagerat snabbare och experter från Senegal har skickats till Brasilien för att hjälpa till med diagnostisering av sjukdomsfall.
  /Erik Esbjörnsson

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.