Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förskolan: Föräldrar kan inte sätta gränser

Foto: Hasse Holmberg/TT

Svenska föräldrar är vilsna och har svårt att sätta gränser - och barnen bryter ihop om de får en tillsägning. Den svidande kritiken mot föräldrarna kommer från förskolan. ”Vi får curla föräldrarna”, säger en anställd i ett reportage av Studio Ett i P1.

Trenden är genomgående i såväl stora städer som på landsbygden. Enligt förskolepedagoger i reportaget handlar det om nya beteenden som de inte såg för 15 år sedan.

Förskolan menar att föräldrarna saknar ramar och att barnen får bestämma för att föräldrar till varje pris vill undvika konflikter med sina barn. Dessutom upplever personalen föräldrar som vilsna och förvirrade i sin föräldraroll. Personalen får guida dem i allt.

– Föräldrar säger att de inte kan stimulera sina barn, de säger att de inte vet vad de ska göra, berättar en av personalen i inslaget i P1.

Barnen å sin sida är ovana vid regler och när de blir tillsagda ”bryter de ihop”, enligt pedagogerna.

Förskolan pekar även på att dagens föräldrar är mer egotrippade. Föräldrarnas behov kommer först vilket gör att barn får väldigt långa dagar på förskolan för att föräldrarna ska ha ”egentid”. De kan till exempel lämna barnet, gå hem och äta frukost för sig själv och sedan gå till jobbet.

I Stockholms stad har man sedan 2012 anordnat ABC-kurser för föräldrar. Där känner man igen bilden från reportaget.

– Det är vad vi hör från stadsdelarna, att föräldrarna har ett mer osäkert och svagare föräldraskap i dag, säger Christina Sallkvist, som utbildar instruktörer för kurserna i Stockholms stad.

ABC riktar sig till alla föräldrar med barn mellan 3 och 12 år, staden har också en kurs för föräldrar med utåtagerande barn – Komet. Båda kurserna är väldigt populära. I genomsnitt anmäler sig runt 200 föräldrar i månaden till ABC-träffarna, som även finns i andra kommuner.

– Det är ett stort intresse, säger Christina Sallkvist.

Under fyra tillfällen träffas tio föräldrar och två ledare där man pratar om föräldraskap. Man tar upp frågor till exempel om att sätta gränser. Utvärderingar har visat att föräldrar känner sig stärkta i sin föräldraroll efteråt och att relationen med barnet har blivit bättre.

– Man får redskap att hantera situationer på ett annat sätt och hamnar inte i tjatfällan. Jag kan se på utvärderingar att det gör föräldrarna gott att gå kursen, säger Christina Sallkvist.

Varför startade ni kursen?

– Man såg att det fanns ett behov hos föräldrar av stöd i sitt föräldraskap efter en kartläggning av Folkhälsomyndigheten. Vi fick i uppdrag att utveckla detta och 2012 startade vi ABC-kurserna. Forskning har visat att ABC är kostnadseffektivt och att föräldrar får en bättre relation med sina barn.

Liksom förskolans pedagoger och barnpsykologer i inslaget tror Christina Sallkvist att det är mer komplext att vara föräldrar i dag jämfört med för 20-30 år sedan, och att tiden med barnen har minskat. Tempot och kraven i yrkeslivet är högre.

Forskaren och barnpsykologen Malin Bergström, håller dock inte med i kritiken mot föräldrarna. Hon menar att vilsenheten är ett uttryck för en hög ambitionsnivå hos föräldrar i dag.

Att många föräldrar behöver stöd, som ABC-kurser, tillskriver hon också en vilja att vara en så bra förälder som möjligt.

– Det finns en väldig ambition hos föräldrar som man måste relatera till vilka resurser som finns. Man har valt att skaffa barn och det är en uppgift man tar på största allvar och vill göra bra. Det för med sig en annan typ av föräldraskap som har sina för- och nackdelar.

– Men man vinner inte något på den typen av diskussion, säger Malin Bergström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.