Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forskolor-portar-friska-barn-i-brist-pa-personal/

Sverige

Förskolor portar friska barn i brist på personal

I flera kommuner får friska förskolebarn vända i dörren om deras föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga och hemma med småsyskon. Åtgärden vidtas då det saknas personal på grund av det nya coronavisruset, men strider mot skollagen, rapporterar Sveriges Radios Ekot

Falkenberg, Boden, Ånge, Luleå. Det är några av de kommuner som enligt Ekot tvingar friska barn att stanna hemma från förskolan eftersom reglerna kring hemkarantän för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset innebär svårigheter att bemanna verksamheterna.

De barn som inte får gå till förskolan har föräldrar som är arbetslösa eller som är föräldralediga och hemma med småsyskon.

– Vi har så stor personalfrånvaro att vi var tvingade att prioritera och då har vi de här barnen som ändå har föräldrar som är hemma, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Att hindra friska barn från att gå till förskolan strider mot skollagen som ger alla barn rätt till minst 15 timmar i förskola varje vecka.

– Utifrån skolan författningar finns det i dagsläget ingen möjlighet att begränsa rätten till förskola för vissa barn, säger Ulrika Jonasson, rättschef på Skolverket, till Ekot.