Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Förslag: Lättare få skjuta varg

Skyddsjakt på varg föreslås förenklas och högre ersättning utgå till drabbade av vargangrepp, enligt Vargkommittén som i dag presenterar sin utredning.

I en debattartikel i SvD skriver ordföranden Peter Egardt att vargpolitiken länge varit alltför antalsfixerad. Han skriver inte hur många vargar som bör finnas, och att det är orimligt att riksdagen fattar beslut om det.

Dagens cirka 400 vargar utgör ett hot reellt mot fäboddrift, får- och rennäring, skriver han.

Kommittén anser att den nu stoppade licensjakten kan tillåtas – om vargstammen blir tillräckligt livskraftig.

Innan licensjakt blir aktuell bör bara skyddsjakt tillåtas med undantag för genetiskt värdefulla djur. Med förenklade regler ska det gå snabbare att få tillstånd för skyddsjakt när varg dödat tamdjur.

Enligt förslaget ska länsstyrelserna besluta om skyddsjakt.

Enligt Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, fungerar förslaget som kompromiss:

– Det är klart att alla organisationer kommer nog att ha synpunkter på det här, men man kan vara överens om den spelplan som ska gälla framåt, säger han till Ekot.

Vargkommittén, som består av representanter för nio organisationer – jägarorganisationer, fäbodbrukare, lantbrukare och miljöorganisationer – tillsattes av regeringen för två år sedan i avsikten att fungera som ett ”forum för vargfrågor”. Kommittén ska även föra en dialog, som det heter, om hur de stora rovdjuren påverkar samhällsekonomin i glesbygden.

Tidigare i år enades kommittén om en gemensam åsiktsförklaring om vargpolitiken, att vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus. Fast exakt vad detta innebär sades aldrig och det är välkänt att jägarna och miljöorganisationerna står långt från varandra när det gäller frågan om hur stor vargstammen bör vara.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.