Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forslag-tillat-ny-asylansokan-forst-efter-tio-ar/

Sverige

Förslag: Tillåt ny asylansökan först efter tio år

Den som har fått ett slutligt nej på sin asylansökan kan ansöka om en ny prövning efter fyra år. Nu vill migrationspolitiska kommittén att den tiden ska förlängas till tio år, uppger Ekot.

Den migrationspolitiska kommittén har representanter för alla riksdagspartier och arbetar med att ta fram förslag om Sveriges asylpolitik. Enligt Ekot på Sveriges radio finns ett förslag om att förlänga preskriptionstiden för att göra en ny asylansökan, som ska läggas fram på mötet nästa vecka. 

Enligt förslaget från kommitténs kansli, som Ekot har läst, är bedömningen att det kommer att ha en avskräckande effekt eftersom det är stor skillnad på att hålla sig kvar i ett land i fyra år jämfört med tio år.

Socialdemokraterna och Moderaterna har länge krävt ett tuffare regelverk. Nyligen anslöt sig även Liberalerna till den linjen, och Kristdemokraterna är beredda att diskutera en skärpning. 

Sverigedemokraterna vill att man bara ska få söka asyl i Sverige en gång.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha kvar tiden på fyra år. Om tiden förlängs riskerar personer att blir kvar i ett skuggsamhälle under många år, anser partierna. 

Centerpartiet har inte föreslagit att regelverket ska ändras, skriver Ekot.

Läs mer: Socialdemokraterna berett att diskutera asylmål