Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Forsmark ses ännu som en säkerhetsrisk

Kärnkraftverket i Forsmark specialgranskas fortfarande för sina brister i säkerheten. Om några veckor inleder FN:s atomenergiorgan IAEA sin genomgång på kraftverket för att se om det gjort tillräckligt för att höja sin säkerhetsmoral.

Den svenska kärnkraftinspektionen SKI har haft Forsmark under särskild uppsikt sedan myndigheten för ett och ett halvt år sedan insåg att verket inte gjorde vad det skulle för att produktionen skulle kunna anses tillräcklig säker. Sedan dess har Forsmark fått skicka in dagliga rapporter till SKI.

- Vår särskilda tillsyn gäller tills vi verkligen kan se resultat av åtgärderna. Där är vi inte än, säger Leif Karlsson, chef för SKI:s inspektion på reaktorsäkerhetsavdelningen.

Den utlösande händelsen för att Forsmark skulle hamna under SKI:s lupp var när det blev kortslutning i ett ställverk i juli 2006. Strömmen mellan verket och nätet bröts och säkerhetsutrustningen slutade att fungera. Utrustningen skulle fått el från annat håll men det fungerade inte heller.

Trots detta kyldes inte reaktorn ner förrän efter ett dygn. SKI ansåg att det borde skett på en gång.

- Man hade inte genomfört provningen av den nya utrustningen på rätt sätt. Man hade heller inte full klarhet i vad det innebar när man bytte utrustning. Det indikerade att deras säkerhetsarbete inte genomförts som förväntat, säger Karlsson.

Nu blev det klart för SKI att de enskilda brister som inspektionen noterat under några år bildade ett mönster. Grunden för driften av ett kärnkraftverk - att ständigt sätta arbetet med säkerheten före allt annat - fungerade inte. Efter det ställde SKI långtgående krav på Forsmark, bland annat krävde myndigheten att få veta hur styrelsen styrt vd och den ville också ha en handlingsplan för hur bristerna skulle rättas till.

Till detta kom avslöjanden om bland annat entreprenörer som varit onyktra.

Med det var förtroendet för Forsmark mer eller mindre kört i botten. Politiker, folk i allmänhet och även huvudägaren Vattenfall ville få förklaringar till hur ett kärnkraftverk som utpekats som bland de bästa i branschen inte längre klarade de mest självklara delarna i driften.

En av dem som försökt finna förklaringar till Forsmarks fall är Lars Gunnar Larsson, konsult och tidigare hög chef på SKI. Kritiken av företagsledningen är mycket hård.

- Koncernledningen har inte varit intresserad av kärnkraften och därför inte heller av säkerheten, säger Larsson.

Resultatet blev att ledningen pratat mycket litet om kärnkraft. Ekonomin har satts i förgrunden. Av det följde att de som jobbar med kärnkraften blivit osäkra på hur viktig säkerheten är i förhållande till ekonomin, menar Larsson och hans kollega Magnus von Bonsdorff.

Larsson lägger också en del av skulden på kärnkraftverkets egen styrelse. Ett stort misstag var dess behandling av en tidigare internationell säkerhetsgranskning, den så kallade Wanorapporten. Av den framgick att det fanns uppenbara frågetecken kring säkerhetsarbetet.

- Hade Forsmark haft en professionell styrelse hade den inte lämnat Wanorapporten på det sätt som den gjorde. Då hade den slagit näven i bordet, säger Larsson.

Nu har Forsmark i mer än ett år försökt rätta till alla brister. Företaget har fått en ny vd och ny styrelse. Personer har flyttats från sina tidigare jobb. Ett handlingsprogram med 320 punkter är på väg att betas av.

- Vi har gått igenom alla arbetsrutiner för underhåll, provning och annat. Vi har hållit seminarier och utbildat varenda människa. Vi har vänt på varenda sten, säger nye vd-n Jan Edberg

Enligt Edberg har genomgången inte avslöjat några nya, stora brister. Men det tar tid att få tillbaka den tidigare säkerhetskulturen.

Det är andra gången som Edberg är vd på Forsmark. När han lämnade år 2000 ansågs Forsmark fortfarande vara ett föredöme.

Mycket av den kritik som riktats mot Forsmark håller han med om, till exempel att den så kallade Wanorapporten borde fått varningsklockorna att ringa i organisationen långt tidigare än den gjorde.

Däremot vill han inte lägga skulden på Vattenfalls ledning för att säkerheten hamnade på ett sluttande plan när koncernens tillväxt och lönsamhet sattes i första rummet.

- Det är självklart att driften av kärnkraften inte kommer med i det läget på koncernnivå. Men det har inte styrt kraftverkens agerande. Vattenfall som ägare har inte på något avgörande sätt påverkat kulturen på Forsmark, hävdar han.

Enligt Jan Edberg har Forsmark nu gjort vad Kärnkraftinspektionen krävt. Han vill så fort som möjligt slippa den särskilda tillsyn som Forsmark är satt under.

Men SKI har alltså ännu inte funnit anledning till det, trots att man noterat en mängd förändringar och att dessa görs i rimlig takt.

Även konsulten Lars Gunnar Larsson menar att ägaren Vattenfalls ledning försöker bättra sig.

Den elfte februari börjar FN-organet IAEA sin granskning av Forsmark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.