Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Först nu känns det som att vi är fria”

04:02. Martin Schibbye och Johan Persson har skrivit klart sin bok om de 438 dagarna i etiopiskt fängelse. Först nu känner de sig fria.

De satt 438 dagar i fångenskap i Etiopien. Men först nu, ett år senare, känner sig frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fria på riktigt när boken ”438 dagar” ges ut.

– Jag är nästan en lyckligare och friare människa i dag än när vi landade på Arlanda för ett år sedan. Nu är boken klar, nu har vi gjort journalistik av det vi var med om och det har gett lidandet under de här 438 dagarna en mening, säger Martin Schibbye i en webb-tv-intervju med DN.

Vi träffar honom och fotografen Johan Persson i en kolonistuga söder om Stockholm där boken skrevs klar. Den har i en första upplaga tryckts i 30 000 exemplar. Flera utländska förlag har också visat intresse,

Martin Schibbye och Johan Persson vill att boken även ska översättas till amhariska, det officiella språket i Etiopien, och publiceras på nätet för gratisläsning. I så fall kan det bli möjligt även för etiopier att läsa deras beskrivning av den etiopiska regimens övergrepp och propagandametoder som beskrivs ingående i boken.

Ändå anser författarna inte att ”438 dagar” ska ses som en hämnd mot den etiopiska regeringen.

– Jag tror inte på hämnd som drivkraft - men en vilja att berätta om de övergrepp vi varit utsatta för och att andra ska känna till dem och agera efter dem, säger Martin Schibbye.

Författarna ska skicka ett exemplar till personer som de tycker borde läsa den, bland andra utrikesminister Carl Bildt (M) och oljebolagsdiretören Ian Lundin.

– Sedan vill vi träffa dem och diskutera boken, säger Schibbye.

På dagen ett år efter presskonferensen efter hemkomsten till Sverige deltar författarna på lördagen i ett seminarium i Folkets hus i Stockholm tillsammans med människorättsorganisationen Amnesty om de journalister som fortfarande sitter kvar i Kalityfängelset i Addis Abeba.

– Problematiken i Kality är inte löst bara för att jag och Martin är hemma. Det finns kanske tusentals Johan och Martin-figurer kvar i etiopiska fängelser på grund av en åsikt eller att de har skrivit någonting, påminner Johan Persson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.