Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsta-domen-i-hogsta-domstolen-efter-nya-samtyckeslagen/

Sverige

Högsta domstolen fäller man för oaktsam våldtäkt

Högsta domstolen har nu prövat ett fall i Västerbotten, där en man dömts för våldtäkt enligt den nya samtyckeslagen. På torsdagen kommer domen. Foto: Leif R Jansson/TT

För ett år sedan trädde den nya samtyckeslagen i kraft. 

Nu kommer första domen i Högsta domstolen – som blir vägledande för de andra domstolarna. 

En man i Västerbotten, som hade samlag med en kvinna han övernattade hos, döms till fängelse för oaktsam våldtäkt.

TT Text

I juli förra året blev det olagligt att ha sex med en person som inte har gett sitt samtycke. Därefter har sex personer dömts i tingsrätten för den nya rubriceringen oaktsam våldtäkt, enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Siren. 

På torsdagsmorgonen kom den första domen som rör samtyckeslagen i Högsta domstolen. 

Ärendet som prövats handlar om en man och kvinna hemmahörande i Västerbotten, som hade haft kontakt med varandra på sociala medier under en längre tid. När mannen ville sova över hos kvinnan sade hon ja, men gjorde klart att hon inte ville ha sex med honom.

Trots detta började mannen vid övernattningen att ta på kvinnan, och inledde sedan ett samlag med henne. Kvinnan har beskrivit hur hon blev helt stel när mannen började röra vid henne, men hennes passivitet var heller inget som fick mannen att försöka förvissa sig om att hon verkligen ville.

Mannen nekar till brott och hävdar att han fått uppfattningen att hon ville ha sex. Han har också påpekat att han avbröt samlaget då han märkte att kvinnan inte ville fortsätta.

Både tingsrätt och hovrätt ansåg att kvinnan i Västerbottensfallet inte deltagit frivilligt, och att mannen därför skulle dömas för våldtäkt. 

Högsta domstolen anser dock att mannen gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt och dömer honom till fängelse. Motiveringen är att en person som utsätts för ett sexuellt närmande mot sin vilja inte har något ansvar för att säga nej eller på annat sätt uttrycka sin motvilja. 

”Vidare konstaterar domstolen att det faktum att målsäganden och gärningsmannen var ense om att ligga i samma säng och att de var klädda i enbart underkläder inte innebär att målsäganden deltog frivilligt i de sexuella handlingarna”, skriver domstolen på sin hemsida. 

Rätten anser det bevisat att mannen har genomfört de sexuella handlingarna utan att kvinnan deltagit frivilligt. Det är inte bevisat att gärningsmannen handlat uppsåtligt, däremot står det klart att han handlat grovt oaktsamt.

Domstolen sänker straffet – för brotten som också omfattar våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande – till fängelse i två år och tre månader. I hovrätten dömdes han till tre år och tre månaders fängelse. 

Högsta domstolens huvuduppgift är att skapa prejudikat, domarna blir vägledande för andra domstolar. 

Innan lagändringen förra året krävdes det hot, våld, tvång eller att gärningsmännen utnyttjade offrets särskilt utsatta situation (exempelvis att hen varit berusad, har sovit eller känt allvarlig rädsla) för att en handling skulle räknas som våldtäkt. 

I den nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Enligt flera målsägandebiträden som är specialiserade på sexualbrottsmål har lagen gett de som utsatts för sexbrott upprättelse i större utsträckning, rapporterar Ekot.

– I praktiken innebär det att den tilltalade vid rättegången måste redogöra för vad som fick honom att tro att det var frivilligt. Och det här innebär en bevislättnad för målsäganden, säger advokat Line Bergström Melin till Ekot.

Läs mer:

Riksdagen röstade ja till samtyckeslagen 

Lisa Magnusson: De vet att samtyckeslagen är dålig, men de inför den ändå