Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Första fallet med båtflyktingar till Sverige

De fem båtflyktingarna ska ha anlänt till hamnen i skånska Skillinge. Foto:
De fem båtflyktingarna ska ha anlänt till hamnen i skånska Skillinge. Foto: Foto: Google

Regeringens beslut att införa gränskontroller har nu lett det första fallet med flyktingar som kommer till Sverige över havet i gummibåt. Samtidigt försöker fler flyktingar ta sig in i landet genom att gömma sig ombord på transportmedel.

Det skriver polisen i en hemligstämplad underrättelserapport till justitiedepartementet.

Det var i fredags som justitiedepartementet tog emot den hemligstämplade underrättelserapporten från Polisens Nationella operativa avdelning, Noa. Rapporten ”Nationell veckolägesbild” är en del i polisens särskilda händelse ”Alma” som handlar om situationen kring flyktingar i Sverige.

Foto: DN har efter sekretessprövning fått ut delar av rapporten. Där framgår att Polisregion syd ska ha träffat på det första fallet av flyktingar som tagit sig till Sverige över havet i båt för att undvika gränskontrollerna. Fem personer ska ha anlänt till hamnen i det östskånska samhället Skillinge i en gummibåt, enligt rapporten.

”I ett fall har det i Polisregion syd påträffats fem personer som ankommit till Skillinge hamn i gummibåt” står det i rapporten.

Om det finns fler liknande fall eller om det är början på en ny trend vill polisen inte slå fast. ”Det är för tidigt att uttala sig om det enskilda fallet med gummibåt som ankommit till Skillinge hamn är människosmuggling och om det i så fall är ett nytt modus.” skriver Noa.

Linda Staaf är underrättelsechef på Noa.

– Jag kan bekräfta att vi fått informationen. Vi har dubbelkollat den och vi står fast vid den. Men jag kan inte gå in på hur vi fått uppgifterna eller från vem – om det är från polisen eller Migrationsverket, säger Linda Staaf.

Hon säger att det ska ha varit flyktingar i gummibåten men att det inte är klarlagt om det handlade om människosmuggling. Hon vill inte heller uttala sig om vilka eventuella utredningsåtgärder som pågår i fallet.

Jarl Holmström, operativ chef på polisen i region Syd säger att han känner till fallet men inte har några detaljer.

– Jag får hänvisa till kommenderingsledningen, säger han.

Men ingen från kommenderingsledningen som DN talar med känner till fallet. Ewa-Gun Westford kommunikatör på Polisregion syd säger att hon inte har hört talas om det.

– Vi har inga uppgifter om detta, jag ska undersöka saken på stabsmötet i morgon (läs i dag), säger hon.

Rapporten slår också fast att efterfrågan på människosmugglare är stor och att de införda gränskontroller inte kommer att påverka efterfrågan, men kan komma att ändra hur människosmugglare opererar.

Jarl Holmström befarar att gränskontrollerna har ökat människosmugglingen.

– Jag har en stark uppfattning är det är så, säger han.

Samtidigt säger han att det nu blivit tydligt att antalet flyktingar som söker sig till Sverige minskat efter att de nya gränskontrollerna införts.

– Förra veckan var det olika dag för dag men nu börjar man kunna skönja en trend, säger han.

Enligt Almarapporten är ytterligare en ny trend bland flyktingar att de börjat gömma sig under transporten till Sverige. Det kan Jarl Holmström bekräfta.

– Vi har sett folk som försökt dölja sig i bilar och så. Från början var man väldigt öppen med att man kom till Sverige och eftersom man inte hade någon uppfattning om att det fanns en gränskontroll var man helt transparent. Men eftersom inte alla avser att söka asyl så försöker man dölja sig, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.