Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Första kvinnan som ärkebiskop

Svenska kyrkan får sin första kvinnliga ärkebiskop. Antje Jackelén fick en majoritet, 55,9 procent av rösterna i valet, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

– Jag är omtumlad och mycket glad och tacksam för det starka stödet. Det känns också bra att ha åtta månader att förbereda mig inför tillträdet. Under den tiden fortsätter jag mitt arbete som biskop i Lunds stift, säger biskop Antje Jackelén i ett uttalande på Svenska Kyrkans hemsida.

Sveriges nya ärkebiskop såg tagen ut men sprack upp i ett leende när valresultatet presenterades och hon möttes av högljudda applåder, skriver TT från en pressträff i Domkyrkoforum i Lund.

– Det första som kommer för mig är vilken häftig kyrka vi har, som kan enas vid en kandidat, säger hon enligt TT.

Antje Jackelén installeras vid en tevesänd högmässa i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Hon övertar biskopsämbetet från Anders Wejryd som går i pension.

Till TT säger Antje Jackelén att hon vill åstadkomma ett gott ledarskap för Svenska kyrkan:

– Att det ska vara en kyrka som just är kyrka, som utstrålar gudstjänstsglädje, som är kraftfull i diakonin, kraftfull i att bidra med kunskap, både inom kyrkan och hela samhället. Och en kyrka som märks i dialogen, därför att vi har med evangeliet om Jesus Kristus ett uppdrag som riktar sig till världen.

Antje Jackelén säger att hon inte funderar så mycket på att hon nu snart blir Sveriges första kvinnliga ärkebiskop.

– Kvinna har jag ju varit i hela mitt liv, så det bär jag ju med mig i allt jag gör. Men visst är det roligt. Jag har varit ute i så pass mycket i internationella sammanhang att jag tyckt mig se att det finns en nyfikenhet på kvinnliga kyrkoledare. Så jag har tillförsikt att det också är en tillgång.

Antje Jackelén har varit biskop i Lunds stift sedan 2007.

Antje Jackelén fick 174 röster, och tvåan Ragnar Persenius 103. Jackeléns röster motsvarar 56 procent och Persenius 33 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.