Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsta-palindromdagen-pa-909-ar/

Sverige

Söndagen en ovanlig palindromdag

Dagens datum är en palindrom – det läses likadant framlänges som baklänges. 

Uppdaterad 2020–02-03: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Palindromer förekommer i såväl ord- som siffervarianter, fraser och sekvenser som blir samma sak framlänges som baklänges. 

Ett exempel är namnet Anna, ett annat är ordet kajak. 

Dagens datum är den 2 februari, år 2020. Utskrivet i siffror enligt internationell standard – där årtalet skall skrivas med fyra siffror – blir det 2020-02-02. Vänder man på det får man, ja, samma sak. 

Även i USA, där datumet skrivs enligt formatet månad-dag-år (02-02-2020), vilket skiljer sig från resten av världen, blir dagens datum samma sak baklänges som framlänges. 

Att det uppstår en palindrom i detta datumformat är extremt sällsynt och CNN rapporterar att bröllopskapell i Las Vegas tar tillfället i akt och marknadsför sina tjänster för de som vill gifta sig, med motiveringen att det på tvåårsdagen blir en till palindrom, dock i ett annat datumformat (22/2/2).

Med risk för att det blir för mycket för hjärnan att hantera kan man nämna att det på söndagen är den 33:e dagen för året, samt att det är 333 dagar kvar på året, båda palindromer.

Rättelse: Tidsangivelse om tidigare palindromdag har tagits bort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt