Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Första polisen på plats: Kvinna som mist sin fot berättar hur gärningsmannen flytt

Rakhmat Akilov flyr ner i tunnelbanan.
Rakhmat Akilov flyr ner i tunnelbanan. Other: Polisen

Den första polispatrullen på plats möter en kvinna som berättar att en man hoppat ur lastbilen och försvunnit ned i tunnelbanan. Kvinnan själv är svårt skadad och saknar sin ena fot.

Poliserna som kom till Drottninggatan förhördes senare. I förundersökningsprotokollet framträder bilden av fokuserade poliser som utan tvekan tar upp jakten på en gärningsman som de inte vet något om. Andra får rycka in och ta hand om skadade.

– Det är blod lite överallt på gatan och jag ser hur människor flyr i panik, det är ett fullständigt kaos, säger en av poliserna i ett förhör.

När den första patrullen når Drottninggatan ser de skadade och chockade människor. Kvinnan som mist sin fot är en av dem.

Poliserna för uppgiften om gärningsmannens flykt vidare till övriga som deltar i insatsen medan två civilpersoner tar hand om kvinnan. Poliserna själva hjälpte till att bära bort en annan skadad kvinna från en plats nära lastbilen.

En patrull som kommer från Adolf Fredriks Kyrkogata får parkera bilen där. Att köra längs Drottninggatan är omöjligt. Skadade ligger på gatan bland kastade tillhörigheter och nedkörda skyltar. Blommor och utemöbler har spritts över gatan. Betonglejon har kastats åt sidan. Ett av dem rakt genom ett skyltfönster.

En av poliserna drar sitt tjänstevapen och tillsammans springer de båda ned mot Åhléns. På vägen skriker de åt människor att hålla sig längs väggarna. Kollegan tänker att han kanske skulle stanna för att hjälpa skadade men inser snart att det kan finnas en gärningsman som är ute efter att döda fler. Så han fortsätter att springa.

En patrull beskriver hur de möter ”hysteriska människor överallt” och hur det ligger blodiga människor på marken.

En av de poliser som kom först till platsen gick fram till lastbilen för att rapportera vad han kunde se:

– Jag ser flera personer som är allvarligt skadade och människor skriker åt mig att de behöver hjälp. Vid ett tillfälle passerar jag en överkörd barnvagn, en man skriker åt mig att jag måste stanna och hjälpa honom. Jag ser att barnvagnen är hoptryckt och det är blod i anslutning till vagnen. Jag ser inget barn men hör hur människor som står vid vagnen skriker och gråter.

Allt fler poliser anländer och ett rykte om att det pågick skottlossning inne på Åhléns sprids till dem. Skotten ska ha hörts på plan 4. Över polisradion får patrullerna order om att ”avbryta dödligt våld”. 

– Precis innan vi gick in i lokalen tänkte jag, antingen så kommer jag döda någon i dag, eller så kommer jag att dö, säger en av poliserna i ett förhör.

Vakter som befunnit sig i närheten har redan börjat få bort människor från lastbilen eftersom man misstänker att den kan explodera. En patrull beskriver hur det plötsligt smäller från lastbilen och den börjar brinna.

En polisman går fram till hytten medan han får vatten från Åhléns sprinklersystem över sig. Dörren till förarhytten går inte att öppna. Istället klättrar han upp på lastbilen och sticker in armen genom en trasig sidoruta. Samtidigt skär han sig och börjar blöda:

– Jag har redan bestämt mig för att skjuta dödlig verkanseld mot eventuell person som befinner sig inne i hytten, oavsett skick på denne, säger polismannen i förhöret.

När han lyckas lysa in i förarhytten med sin vapenlampa kan han se att föraren är borta. Akilov har lyckats ta sig ut ur lastbilen via framrutan.

Samtidigt fortsätter andra poliser att hjälpa till med evakueringen. Sex poliser börjar också söka efter gärningsmannen inne på varuhuset.

– Jag ser ingen människa som befinner sig i lastbilen … så vi bestämmer oss för att gå in på Åhléns för att eftersöka en eventuell gärningsman eller gärningsmän, berättar en av poliserna i ett förhör.

Men de hittade ingen. På flera avdelningar hade sprinklersystemet utlösts. Brandlarmet tjuter och poliserna som befinner sig på jakt efter gärningsmannen vet inte var de ska söka. Efter 90 minuters sökande har de inte hittat någon.

Allt fler poliser får klart för sig att gärningsmannen kan ha flytt ner i tunnelbanan. Ett besked om detta går ut över polisradion:

– Någon säger att gärningsmannen har tagit sig ner i tunnelbanan, jag och kollegan springer ner. Det är fullt med människor där, vi har då inget signalement på gärningsmannen och det känns som att det är omöjligt att kunna urskilja ett hot där, berättar en av dem i förundersökningen.

Hon drar sitt vapen. Ibland stoppar hon ned det. 

– Jag tänker hela tiden att gärningsmannen kommer göra något mer, säger hon i förhöret.

Också i tunnelbanan har personal från MTR och trygghetsvärdar börjat få ut resenärer. Då har Akilov redan hunnit försvinna. Åkkortet som han hade på sig hade han aldrig tid att ta upp. Istället hoppade han över spärren.

Blodspår på golvet vid en av spärrarna visar att kvinnan som tipsat den första patrullen hade rätt.

Läs mer: ”Nyfikna slet filtarna från de döda och tog bilder” 

Läs mer: Här grips Rakhmat Akilov 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.