Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsta-svensk-brasilianska-gripen-levererad/

Sverige

Första svensk-brasilianska Gripen levererad

Bild 1 av 2
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Bild 2 av 2
Foto: Stefan Jerrevång/TT

LINKÖPING. Det första exemplaret av den nya generationen Jas-plan, Gripen E, har överlämnats till Brasilien. Den nya Gripen är ett gemensamt svensk-brasilianskt plan där Saab och svenska försvaret utvecklat planet tillsammans med exportkunden.

Brasilien, en stor nation med 209 miljoner invånare, blir därmed det sjätte landet som flyger Gripen. Överlämningen av planet, som tidigare kallats ”Super-Jas”, skedde vid en ceremoni hos Saab på tisdagen. 

Moderna stridsflygplan kan för blotta ögat se likadana ut när de flyger, men att det var ett brasilianskt plan i luften över Linköping gick inte att ta miste på. Stjärten är målad i den brasilianska flaggans gröna färg. Mitt på fenan syns flaggans gula rektangel med en blå glob. 

Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Det är med stolthet vi ser leveransen av den första Gripen, vilket varit en dröm för Brasiliens försvarsmakt. Det är ett viktigt historiskt ögonblick för Brasilien – men detta är mer än ett försvarssystem, sade Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo e Silva.

Han underströk hur generöst samarbetet med Sverige är och hur teknik överförs mellan ländernas industrier. Till exempel krävde Brasilien att piloten skulle ha en stor dataskärm framför sig. Skärmen som utvecklats av ett brasilianskt företag blev så bra att svenska flygvapnet beslutade sätta in den i alla sina Gripen E. 

På samma sätt har en rad andra krav på planet samordnats och harmoniserats. 

– Det är i allt väsentligt samma plan som vi och Brasilien får. Vi lever upp till bägge ländernas krav. Framför allt får vi möjlighet att dela kostnader för utveckling på ett sätt som vi kanske inte orkat med på egen hand, säger Sveriges flygvapenchef Mats Helgesson till DN.

I princip är det ett nytt plan, större och med högre kapacitet än dagens Gripenplan (se fakta). Sverige har beställt 60 Gripen E för 36 miljarder kronor och Brasilien 36 plan för 40 miljarder kronor. 

– Det är mycket pengar – men det är också i grunden ett erkännande av svensk teknologi och vår förmåga att utveckla stridsflygplan. Vi är ett av de få länder i världen som har den kompetensen. Detta är ett viktigt bevis att vi står oss väl i konkurrensen och att våra produkter är bra, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

Den brasilianska tillverkaren Embraer gör delar till planet och slutmonteringen av hälften av de brasilianska planen ska ske lokalt. Brasilien utvecklar också en tvåsitsig modell, Gripen F, som det svenska försvaret inte hade råd att satsa på.

– För Sverige är det viktigt att ha en långsiktig kund av det här slaget. Det är ett strategiskt partnerskap som leder till en säkerhetspolitisk dialog och arbetstillfällen, påpekar Peter Hultqvist.

Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics hoppas på fler exportaffärer.

– Den här ceremonin är en framgång för hela Gripen E-programmet. Det är fyra år sedan vi ratificerade avtalet med Brasilien, och här står den första kärran. Det är en viktig signal till Sverige, Brasilien men också andra potentiella kunder. Vi är ”on track” och håller tider och ekonomi, säger Jonas Hjelm till DN.

– Det finns även andra länder i Latinamerika som visat intresse för Gripen, jag har till exempel träffat en delegation från Colombia som ställt väldigt mycket frågor, intygar försvarsminister Peter Hultqvist. 

Det brasilianska planet ska provas i Sverige, ett av fyra provflygplan. Svenska flygvapnet får sitt första plan senare i år. 

– Vi börjar sedan leveranserna till Sverige 2020 och 2021. Sedan är det upp till Flygvapnet när det väljer att ta materielsystemet i drift, säger Jonas Hjelm vid Saab.