Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsta-svenskan-som-chef-for-radda-barnen/

Sverige

Första svenskan som chef för Rädda barnen

Inger Ashing. Foto: Ulrika Pudas/Rädda Barnen

För första gången får den internationella organisationen Rädda barnen en svensk chef. Inger Ashing tar över ledningen i höst.

TT Text

Inger Ashing, i dag chef för myndigheten Delegationen mot segregation, tar sig an ledningen för den internationella organisationen Save the Children, i Sverige benämnd Rädda Barnen.

– Jag vill sätta fokus på utvecklingen i världen. På många vis har det generellt sett blivit bättre för barn, men klyftorna ökar. Fortfarande är det många miljoner barn som dör av sådant som kan förhindras, och många barn som inte får gå i skola, säger hon.

Inger Ashing har i hela sitt arbetsliv engagerat sig i barnrättsfrågor, berättar hon.

– Jag har varit aktiv inom barnrättsrörelsen sedan 1992, och bland annat arbetat som volontär i Rosengård i Malmö. Sedan har jag varit ordförande för svenska Rädda barnen mellan 2008 och 2016.

Hon tror själv att hennes arbete med barnrätt har lett fram till att hon nu valts ut till att bli organisationens internationella chef.

– Jag tror att man har velat ha en barnrättsaktivist som ledare. Det sägs om mig att jag är bra på att få folk att arbeta tillsammans, och det behövs också.

Hon ser förstås många utmaningar i sitt nya jobb. Dels att få de 29 länderna där Rädda Barnen finns att arbeta tillsammans, dels att inge hopp till alla dem som stöttar organisationen.

– Det är en viktig uppgift för oss att få människor att känna att hjälpen har effekt. Det måste vi bli bättre på att kommunicera.

Men utsattheten för hjälporganisationer är också en svårighet.

– Förr skonades humanitära organisationer i konflikter, men nu ger man sig på dem i stället.