Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Första tussilagon här

Ledsnat på snö och slask? Då kanske detta vårtecken kan glädja. Årets första tussilagofynd noterades på söndagen utanför Stockholm.

I regel brukar tussilago, eller hästhov, dyka upp framemot mars-april. Men på söndagen rapporterades det första fyndet in till Naturens kalender, en databas där allmänheten kan lämna in naturobservationer. I regn och rusk hittade Lars-Åke Janzon, tidigare jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, ett nästan blommande exemplar ute på Ingarö, öster om Stockholm.

– Det är ovanligt tidigt, det är sällan att man hittar tussilago här uppe i februari månad, säger Janzon.

När saker och ting ska blomma i växtvärlden bestäms i princip av dagsljusets längd. Temperatur och eventuellt snötäcke spelar dock en viss roll.

– I och med att vi inte har så mycket snö så finns det möjlighet att många växter börjar blomma lite tidigare.

Andra vårtecken att spana efter är snödroppe, vintergäck och blommande hassel. Och även om det skulle komma en köldknäpp – vinter råder fortfarande över Sverige enligt SMHI — bör det inte hindra vårens framfart i rabatt och natur.

– Vårväxterna är så pass bra anpassade till kyla så de klarar sig, säger Janzon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.