Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvaret-avslutar-hemlig-coronaovning/

Sverige

Försvaret avslutar hemlig coronaövning

Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Sedan i slutet av januari har analyser av det nya coronaviruset genomförts i ett mobilt laboratorium vid Totalförsvarets Skyddscentrum i Umeå.

Syftet var att utveckla metoder för snabb provtagning.

TT Text

Övningen är ett samarbete med Folkhälsomyndigheten och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Att den inte offentliggjorts tidigare handlar inte om något hemlighållande, menar Philip Bacchus, kommendörkapten och chef för CBRN-kompaniet vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå:

”Försvarsmakten måste ligga i framkant och förbereda för det oförutsedda, vi kommenterar inte alla övningar vi planerar och därefter genomför”, säger han i ett pressmeddelande.

I slutet av januari flyttades med kort varsel laboratorium och personal från Umeå till Uppsalatrakten i syfte att snabbt utveckla metoder för att analysera prover tagna på misstänkt coronapatienter.

”I händelse av globala sjukdomsutbrott är det viktigt att snabbt kunna upprätta metoder för att så snabbt som möjligt möjliggöra diagnosticering av misstänkta fall”, säger Christer Larsson, chef för det mobila biologiska laboratoriet.

Enligt Akademiska sjukhuset visade övningen att det snabbt kan upprättas en fungerande analyskedja.

”Skulle vi få behov av att hantera många prover, till exempel vid större utbrott, så vet vi nu att denna möjlighet fungerar”, säger Erik Salaneck, docent och infektionsläkare på sjukhuset.

Läs också:

Statsepidemiolog: Ingen screening på svenska flygplatser

Dödstalen stiger när viruset når allt fler länder