Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvaret: Har fått kontakt

Foto: Nicklas Thegerström

Strax efter lunch på tisdagen samlades tre fartyg på Ingaröfjärden. Enligt uppgift till DN hade de fått kontakt med något, oklart vad.

HMS Stockholm, Bevakningsbåt 91 och minröjningsfartyget M74 hade strax innan lunch på tisdagen positionerat sig relativt tätt vid ett område söder om Ingarö på Ingaröfjärden i Stockholms skärgård. Enligt DN:s team på plats låg fartygen stilla eller cirkulerade långsamt i området i nära två timmar.

Enligt uppgifter till DN berodde det på att fartygen fått kontakt med något. Vad, är oklart. Minröjningsfartyget M74 sjösatte bland annat sin fjärrstyrda undervattensfarkost.

Ett par timmar senare, strax efter 13.30, lämnade både Bevakningsbåt 91 och M74 området. HMS Stockholm försvann en stund tidigare.

Försvarsmakten har koncentrerat tisdagens insats till Nämdöfjärden och flera av marinens fartyg finns på plats för att bevaka och söka av in- och utloppen till fjärden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.