Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvaret hjälper till att skydda Obama

Polisen har tagit hjälp av försvaret för att skydda Barack Obama. Mobila radaranläggningar för luftvärn har placerats ut på flera platser i centrala Stockholm. Jas-plan patrullerar över staden.

I morgon landar president Barack Obama i Stockholm. Vägar, järnvägar och luftrummet kommer att vara avspärrat. Nu har polisen tagit hjälp av försvarsmakten som har placerat ut ett antal mobila radaranläggningar mitt i Stockholm. En radar syntes på tisdagsmorgonen på berget fåfängan i Danvikstull. Även på Långholmen stod en mobil radaranläggning som vaktades av en grupp skyddsvakter med automatvapen. Området kring radaranläggningarna har tillfälligt klassats som skyddsobjekt.

– Försvarsmakten är här och understödjer polisen med radar, säger korpral Nivelius från Livgardet i Kungsängen som var tillfälligt befäl på Långholmen.

Enligt korpral Nivelius kommer radaranläggningen från Luftvärnsregementet LV6 i Halmstad. Radarn som är av modell Underrättelseenhet UndE23 ger polisen och försvarsmakten en bild av hela luftrummet över Stockholm. Den kan upptäcka flygplan och helikoptrar men också kryssningsrobotar, granater och raketer. Radar är en del i luftvärnssystem men om även robotar är utplacerade vill försvarsmakten inte kommentera.

– Vi går in inte in på den typen av detaljer, säger Philip Simon pressekreterare på Försvarsmakten.

Även flygvapnet är redo att ingripa mot eventuella hot mot Obama och Stockholm. Jas-plan kommer att patrullera luftrummet kring Stockholm.

– Vi kommer utöka vår närvaro i luftrummet samt på svenskt sjöterritorium i syfte att skydda mot eventuella hot som kan påverka det här besöket och samtidigt lämna ytterligare stöd till polisen om det skulle begära det, säger Philip Simon.

– Ska det göras någon form av insats så är det vi som gör den men det är polisen som tar beslutet. Vi stödjer dem, de har ansvaret, säger Philip Simon.

Även försvarets enhet för att upptäcka eventuella kemiska, biologiska eller kärnvapenhot har aktiverats.

– De har påbörjat sitt arbete, säger Philip Simon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.